Coma 3: Morgen, Misschien… door Steven Dupré op nummer 893
Voor Vincent verloopt de terugkeer uit zijn coma moeizaam: fysiek herstel ligt in het vooruitzicht, maar uit een akelig moment blijkt dat de voorafgaande gebeurtenissen diepe sporen hebben nagelaten. Hij ontvangt een brief van Dana, waarin ze uitweidt over haar verblijf in het Canadese stadje Paradise in de weken voor haar coma. Een hele decorwissel, maar meteen ook een geslaagde zet. Net als het gebruik van de verschillende subplots die je doorheen de vertelling aan het verhaal gekluisterd houden. Met Morgen, Misschien leverden Steven Dupré en inkleurder Walter De Strooper meteen het sterkste album af uit de Coma-reeks. Helaas werd de serie door een tegenvallende verkoop stopgezet, ondanks de retespannende cliffhanger.
 
De Avonturen van Kuifje: De Zonnetempel door Hergé
Casterman (1949, 1962, 1966, 2001, SC+HC)

Een verschrikkelijke vloek treft de leden van een etnoghrafische expeditie. Professor Zonnebloem wordt ontvoerd. Kuifje en kapitein Haddock gaan hem zoeken en belanden in Peru. Ze worden net als hij gevangengezet in de Zonnetempel en ontsnappen aan de dood op de brandstapel dankzij een zonsverduistering. Dat de Inca's in werkelijkheid zonneaanbidders waren die beslist wel notie hadden van op til staande zonsverduisteringen, zag Hergé later in.

Aantal genomineerde albums van Hergé: 23/2296
De 7 Kristallen Bollen, het eerste deel van het tweeluik waar De Zonnetempel het vervolg van is, verscheen nog in de Waalse krant Le Soir dat onder Duitse controle stond. Na de Bevrijding kreeg Hergé dan ook een publicatieverbod en werd tot vier keer toe aangehouden en een enkele nacht in de gevangenis vastgehouden. In een verder verleden illustreerde Hergé ook een boek van de rexistische en fascistische leider Léon Degrelle die zowel Hergé als Adolf Hitler bewonderde.
 
Dit verhaal betekende een gloednieuwe start voor Hergé en was onderdeel van een mijlpaal in de Belgische stripgeschiedenis. Op 26 september 1946 verscheen namelijk het allereerste nummer van het weekblad Kuifje waarin De Zonnetempel van start ging. Raymond Leblanc, de jonge uitgever, was een verzetsheld en schonk Hergé zo een nieuwe kans op publicatie nadat de tekenaar niet gewenst was bij het weekblad Robbedoes.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010