Meneer Johan Verzameld 1 door Philippe Dupuy / Charles Berberian op nummer 887
We volgen Johan net voor hij de kaap van dertig jaar rondt. Hij heeft net zijn debuutroman Ebbenhout uit, dat algemeen lovende kritieken krijgt. Als alleenstaande laat hij zich omringen door zijn overbezorgde ouders, een bemoeizuchtige conciërge, een handvol ex-liefjes en wat vrienden waarvan je je afvraagt waarom het precies vrienden zijn. Klinkt bekend? Wacht maar tot je Johan ziet winkelen, of tot hij naar een feestje moet, of tot... Dit is een bundeling van de eerste twee albums van Meneer Johan in paperbackformaat.
 
Franka 7: De Tanden van de Draak door Henk Kuijpers
Oberon (1984, SC) / Big Balloon (1991, SC) / Uitgeverij Franka (2007, SC+HC)

Eerste deel van het tweeluik De Tanden van de Draak / De Ondergang van de Donderdraak. Franka zoekt een afsluiter voor haar duikcilinders, maar stuit in een kleine uitdragerij op een vreemd voorwerp, naar haar idee een benen heggenschaar. Zij kocht evenwel de mysterieuze Yai-Tsu van Chantanfu waar een Chinese de halve wereld voor heeft rondgereisd. Tot elke prijs wil zij het voorwerp bemachtigen. Maar Franka bijt van zich af en voert zelf een onderzoek naar de geheimen van het voorwerp. Ze klopt aan bij de wantrouwige paleontologe Ava Aadelaar. Uiteindelijk trekken ze er samen op uit. De tocht leidt het duo naar onder andere Londen, Venetië en Manilla.

Aantal genomineerde albums van Henk Kuijpers: 12/2296
Henk Kuijpers legt graag uit hoe hij te werk gaat om een verhaal tot stand te laten komen. Van elk album verschijnt een luxe-editie met telkens een extra dossier van 48 pagina's met een making of. Hij geeft zelf ook het onregelmatig verschijnende Franka Magazine uit dat geschrapte of veranderde scènes, voorbereidende schetsen, een pak illustraties voor diverse doeleinden, enzovoort biedt.
 
Na Oberon en Big Balloon verhuisde Henk Kuijpers in 1999 de reeks Franka naar een gloednieuwe uitgeverij: Franka B.V. Voortaan gaf hij dus zelf zijn eigen strips uit. Het eerste, nieuwe album (deel 19) had de toepasselijke en niet gelogen titel Succes Verzekerd. Sindsdien komen ook portfolio's, ex-librissen, diverse andere uitgaven en ook oudere albums opnieuw uit bij de eigen uitgeverij. Altijd met nieuwe cover in zowel soft- als hardcover en soms met gewijzigde inhoud.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010