Mechanisch Land 1: Oceanica door Jean-Baptiste Andreae + Patrick Fitou op nummer 882
Jean-Baptiste Andreae (tekenaar van Hartenvreter) doet ogen opentrekken bij liefhebbers van mooi getekende prentjes. Prentjes die perfect het vrolijke, absurde sfeertje aan boord van het varende feestschip Mekaton vertalen. Na een ramp verkast de bevolking van de steden op het vasteland naar een groot schip. Op een dag organiseerden de opvarenden een gemaskerd bal om verdriet en ballingschap te vergeten. Het feest duurde, en bleef duren... een maand lang, een jaar lang... driehonderd jaar lang! Niemand wist de reden van het feesten nog. Een andere wereld buiten het schip is ondenkbaar. Het neushoorntje Fileon komt achter de waarheid en wil van boord. Hij krijgt de hulp van het jongetje Bruno en zijn ma. Snavelbek, admiraal van de speciale troepen, zal daar echter een stokje voor steken. Eerste deel van een mooie trilogie.
 
Meccano 2: Gilette door Hanco Kolk
Arboris (1994, SC+HC)

Een modefotograaf doet zijn werk op een vuilnisbelt waar de jonge Gilette woont. Hij komt op het idee om haar voor een foto te gebruiken. Het meisje wordt geportretteerd op een reuzebillboard. Gilette wil beroemd worden. Vijftien jaar later bedient ze de jetset van Meccano als serveerster van een drugsbuffet. Ze vergiftigt de geheel uit plastische chirurgie opgetrokken 92-jarige seksbom Fifi Lazaza met de bedoeling haar Zeppelin®-siliconenborsten uit haar graf op te delven. Ze faalt daarin, maar via haar vriend, artiest Jean Jeansen, wordt ze later opgemerkt in het kunstmilieu. Ze groeit uit tot een beroemd porno-icoon. De roomse kerk is op zoek naar nieuwe gezichten om de heiligenbeelden aantrekkelijker te maken en van een nieuw imago te voorzien. Gilette wordt gevraagd om de eigentijdse Maria voor te stellen. De onbescheiden vrouw groeit ditmaal uit tot een religieus icoon, maar de kwade kantjes moet ze erbij nemen.

Aantal genomineerde albums van Hanco Kolk: 8/2296
In 2009 verscheen een heruitgave van de eerste drie delen van Meccano in dezelfde kleinere uitvoering als De Ruwe Gids, het langere Meccano 4. Tot dan toe waren de vroegere albums niet meer beschikbaar door onenigheid met Arboris. Naar aanleiding van deze heruitgave blikte De Stripspeciaalzaak samen met Hanco Kolk uitgebreid terug op de eerste drie delen. Analyses van scènes, achtergrondinfo, fragmenten uit Kolks dagboeken en hele wat meer vind je vanaf deze pagina gebundeld.
 
Gilette gebruikte Hanco Kolk als basis voor een filmscript dat hij naar vijf regisseurs opstuurde. Lange tijd circuleerden harde feiten: het zou een Engelstalige film worden, er stak al veel geld in, het oorspronkelijke verhaal was danig bijgeschaafd (zo kreeg Kolk het niet over zijn hart om schilder Jean Jeansen te laten sterven in het filmscript), de strip zou nu echt binnenkort verfilmd worden (in 1996), 70% kans op verfilming,... Het zit 'm ook zo: Dick Maas (verantwoordelijke voor de Flodder-films) benaderde Kolk namens zijn productiemaatschappij First Floor Features. Peter de Wit en Kolk trokken naar Barcelona om daar in een hotel aan het filmscenario te werken. Stripscenario's schreven ze altijd in een hotel, zij het nooit verder weg dan Brugge. Het scenario bestond als afgewerkt filmscript. Maar door de geraamde kosten van — toen — een half miljoen euro moesten coproducenten aangetrokken worden uit Spanje, Engeland en de Verenigde Staten. Het filmplan bloedde uiteindelijk dood en lijkt nu echt definitief ten grave gedragen.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010