De Ogen van de Kat door Mœbius + Alejandro Jodorowsky op nummer 879
Allereerste stripsamenwerking tussen Mœbius en Alejandro Jodorowsky met een tekstloos, mystiek album zonder weerga. Elke plaat is een pointillistisch kunstwerk in zwart-wit. Ook beschikbaar (allez, eigenlijk niet meer) als Verzamelde Werken van Mœbius deel 8
 
De Wraak van Graaf Skarbek 1: Twee Gouden Handen door Grzegorz Rosinski + Yves Sente
Dargaud (2004, SC)

De Poolse graaf Mieszko Skarbek duikt op in het Parijs van 1843. Hij stelt zich aan kunstkenner Northbrook voor als iemand die uiterst geïnteresseerd is in de werken van een te vroeg gestorven schilder, Louis Paulus. Northbrook van zijn kant, beweert dat hij nagenoeg het hele œuvre van Paulus in zijn bezit heeft. Geen vuiltje aan de lucht, tot aan het licht komt dat Graaf Skarbek 227 doeken van die Paulus bezit. Dat is niet zo verwonderlijk als blijkt dat hij zelf de doodgewaande schilder is. Hij is tien jaar na zijn vermeende dood, teruggekeerd om wraak te nemen op Northbrook, die hem toen gemanipuleerd en — althans dat dacht hij — vermoord heeft. Wat volgt is een waar rechtbankdrama uit de oude doos, een soort Matlock in de negentiende eeuw.

Aantal genomineerde albums van Grzegorz Rosinski: 34/2296
Aantal genomineerde albums van Yves Sente: 5/2296
Met temperament, vuur en met verve ging Grzegorz Rosinski metershoge doeken te lijf om het tweeluik De Wraak van Graaf Skarbek te scheppen. Dez etechniek paste hij tevoren toe op enkele tussenplaten in het one-shot Western. Maar deze keer ging hij voluit. Het beviel 'm in die mate dat hij de laatste Thorgal door Jean Van Hamme op eenzelfde manier uitwerkte. Yves Sente zette vervolgens de reeks Thorgal als scenarist verder. Omdat hij er ondertussen ook nog XIII en Blake en Mortimer bijnam, nam hij ontslag als uitgever bij Le Lombard.
 
De Wraak van Graaf Skarbek kreeg bij elke release een voorkeursbehandeling. Bij beide delen kon je voor een meerprijs een portfolio kopen met daarin losse prenten. In 2009 kwam een luxueuze integrale editie uit met een extra katern met schetsen, schilderijen, voorstudies,... Er waren kort na het afsluiten van het tweeluik nog wel ideetjes voor eventuele vervolgen in de vorm van afgeronde verhalen per album. Grzegorz Rosinski gaf zelf enkele opties: "De held kan bijvoorbeeld naar Amerika trekken waar de Secessieoorlog (= de Amerikaanse Burgeroorlog) een aanvang neemt. Of we kunnen een intrige bedenken rond een schilderij van Skarbek ten tijde van Wereldoorlog II, een tijdperk dat ik lang heb getekend in mijn jeugd in Polen. Alles is mogelijk. Als Skarbek van tijdperk verandert, schilder ik wat impressionistischer dan de eerste twee albums en dokter ik op een nieuwe schilderstijl. Daar verheug ik me nu al op." Maar in de plaats ging Thorgal dus een nieuwe richting op dat voor de tekenaar een nieuwe uitdaging betekende.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010