Aliens: Nightmare Asylum door Den Beauvais + Mark Verheiden op nummer 873
Wils, Billie en Bueller zijn de laatste overlevenden van een bloederige aanval op de thuisplaneet van de Aliens. Maar bij hun terugkomst in het zonnestelsel zijn ze nog eens vluchtelingen. De aarde is namelijk ook een broedhaard van Aliens geworden. Om in leven te blijven, reizen ze door de ruimte in een voorheen onbemand militair transport zonder echte bestemming. Helaas loert het gevaar dichterbij dan ze konden vermoeden: aan boord zijn die vervloekte Aliens ook aanwezig! Dit is een van de betere comic-spin-offs van de oorspronkelijke Alien-films.
 
Fort Navajo - Een Avontuur van Luitenant Blueberry 10: Generaal Geelkop door Jean Giraud + Jean-Michel Charlier
Le Lombard / Semic (1974, SC) / Dargaud / (1978, SC) / Dargaud/Oberon (1978, HC) Dargaud (1984, SC)

Geelkop is de bijnaam van generaal Allister, ook bijgenaamd "de indianenslachter". Hij wil die bijnaam nieuwe glans geven door een zuur tot stand gekomen wapenstilstand tussen de blauwhemden en de indianenstammen de Sioux en de Cheyennes van tafel te vegen. Luitenant Blueberry, die erin slaagde het verdrag af te dwingen, kan geen weg op om de goedmenende generaal Dodge te waarschuwen. Hij is immers ingelijfd in Allisters 7de Cavalerie. Nu wordt hij meer dan eens geconfronteerd met foute beslissingen van de generaal die het leven van hemzelf en de compagnie in gevaar brengt. Gelukkig kan hij rekenen op zijn maten Kopernek en Jimmy Mc Clure.

Aantal genomineerde albums van Jean Giraud: 37/2296
Aantal genomineerde albums van Jean-Michel Charlier: 40/2296
In het pantheon van de archislechte schurken in de strip-, film- of literatuurwereld aardt generaal Geelkop helemaal naar zijn legergraad. Dit is zonder twijfel een van de wreedste personages die ooit op papier werd vereeuwigd. In feite was hij gemodelleerd naar de historische generaal George Armstrong Custer (of een hoop andere Amerikaanse generaals) die menig indiaan in de pan hakte.
 
In de eerste verhalen lieten Jean Giraud en Jean-Michel Charlier een indiaan met goede inborst vermoorden. Hij had een sympathieke rol en de lezers waren het niet eens met de moord. Ze schreven protestbrieven om de auteurs van indianenmoord te beschuldigen. Vooral Giraud, die tijdens lange reizen nauw contact onderhield met indianenstammen als de Navajo's, had het daar moelijk mee. Voor Charlier was het nu toch al te laat, het was gebeurd. In zijn tijd werd Blueberry beschouwt als een strippionier omwille van de weergave van de indianenoorlogen. Moedig ook, want in de Franse strip was het niet aan de orde om bepaalde anti-indiaanse feiten te verwerken.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010