The Ultimates 1 door Bryan Hitch + Mark Millar op nummer 871
Een tiener beklimt de muren van Manhattan. Mutanten vallen het Witte Huis aan. Nick Fury, het hoofd van de elitespionagedienst S.H.I.E.L.D. is de enige die weet hoe men dit gevaar kan bestrijden: met een eigen team superhelden. Met een budget van een miljard dollar verzamelt hij Giant Man, de Wasp, Iron Man, Captain America en Thor om zich heen. Het team is sterk genoeg om het tegen de Hulk op te nemen, maar hoe gaan ze om met interne conflicten? Nieuwe teamleden worden verwelkomd. Dat is nodig want een bedreiging van wereldformaat is nakend. The Ultimates is een nieuwe versie van dat andere superheldenteam in het Marvel Universe, The Avengers. Dit eerste seizoen (ondertussen zijn er al meerdere) excelleert in moderne en originele verhaallijnen met old school superhelden.
 
Rork 3: Het Kathedralenkerkhof door Andreas
Le Lombard (1988, HC), collectie Verhalen en Legenden

Na twee albums vol kortverhalen over Rork, de vreemde witharige man die al even vreemde avonturen beleefde, en een cliffhanger die zijn lot leek te bezegelen, vinden we hem verzwakt terug in het lange verhaal Het Kathedralenkerkhof. Daarmee pikte Andreas na vier jaar de draad weer op en zette de schijnbaar afgesloten cyclus gewoon verder. Rork, ook wel de "avonturier der eeuwen" genoemd, kan maar een beperkt aantal keer tussen werelden reizen, een gave die van hem zo'n vreemde snuiter maken. Op het einde van Rork 2: Doorgangen deed hij dat een keer te veel. Wat volgt is een raadselachtig, meermaals naar David Lynch verwezen historie waarin Andreas ook met grafische mogelijkheden en afwijkende pagina-indelingen (de eerste en laatste plaat, de ontdekking van het kathedralenkerkhof in het Amazonewoud!) experimenteerde.

Aantal genomineerde albums van Andreas: 14/2296
Rork beleefde zijn eerste avonturen in het weekblad Kuifje, maar lang niet elke lezer lustte deze vreemde nieuwigheid. Van een regelmatige voorpublicatie was geen sprake, er zaten weken tot zelfs maanden tussen twee verschillende verhalen. In de poppolls kwam de serie dan ook niet voor tussen de vijftig populairste strips van het weekblad.
 
In 1984 volgde er dan toch een album... dat prompt moest worden bijgedrukt. De uitgeverij drong eropaan dat Rork vooral werd verdergezet. Dankzij de albums kon een ander, meer volwassen publiek worden aangeboord. Wat dus oorspronkelijk was bedoeld als een tweeluik, groeide uit tot een reeksje van zes delen bij Le Lombard en een extra, speciaal deel bij Sherpa.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010