Net Echt door Lewis Trondheim op nummer 866
Dit autobiografisch getinte album met gags was in 2002 het eerste vertaalde album van zijn hand, de jeugdserie Lieve Kerstman, waarvoor hij enkel als scenarist optrad, buiten beschouwing gelaten. De meerwaardezoekers moesten toen nog kennismaken met Donjon. Ook Net Echt is bevolkt door dieren die de personificatie zijn van Trondheim en zijn collega's.
 
De Duistere Steden: De Koorts van Urbicande door François Schuiten + Benoît Peeters
Casterman (1985, 1988, 2000, SC+HC), collectie Wordt Vervolgd Romans (1985)

Architect Robeck werkt in de stad Urbicande. Hij wil een brug bouwen tussen twee oevers, maar het project wordt geweigerd om politieke redenen. Een vreemde kubus, klein van formaat groeit uit tot bedreigende afmetingen. De omvang wordt zodanig overheersend dat het als brug fungeert naar de overkant.

Aantal genomineerde albums van François Schuiten: 11/2296
Aantal genomineerde albums van Benoît Peeters: 8/2296
De Koorts van Urbicande won de Grote Prijs van het Franse stripfestival in Angoulême. Maar in 2002 overtrof François Schuiten alle eerbetonen door de Grote Prijs van de stad Angoulême weg te kapen. Slechts twee Belgen (André Franquin in 1974, Jijé in 1977) deden 'm dat voor.
 
Benoît Peeters schreef niet alleen stripscenario's. Als maniakale Kuifje-verzamelaar boog hij zich in meerdere standaardwerken over Kuifje en diens schepper Hergé. Door toedoen van de praktijken van Moulinsart, die de rechten op het œuvre van Hergé beheert, liet hij deze nevenactiviteit voor wat het was en verkocht voor veel geld zijn integrale collectie. Hoewel Moulinsart anders beweert en het bestaan ervan ontkent, zou er toch een zwarte lijst circuleren met personen waarmee het bedrijf liever niet mee samenwerkt. Peeters staat op die lijst.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010