Mattéo 1: Eerste Periode (1914-1915) door Jean-Pierre Gibrat op nummer 863
Mattéo heeft het niet getroffen in het leven. Als zoon van een gevluchte Spaanse anarchist leeft hij samen met zijn moeder in een dorpje aan de voet van de Pyreneeën. Hij komt nauwelijks naar zijn werk in de wijngaarden en bovendien ziet Juliette, het meisje van zijn dromen, hem nauwelijks staan. En dan breekt de Eerste Wereldoorlog uit... Als Spanjaard wordt Mattéo niet gemobiliseerd, maar in de vlaag van patriottisme die zijn dorp beheerst, bekijkt iedereen hem als een lafaard, ook Juliette. Ondanks de smeekbeden van zijn moeder en zijn vriend Paulin neemt Mattéo dan toch dienst, om Juliette te bewijzen dat hij een man is. Maar hij komt terecht in een oorlog die niet de zijne is... Er zijn twee manieren om geschiedenis te brengen. Je kan het hebben over veldslagen, generaals, patriottisme, winnaars en verliezers. Of je kunt de focus leggen op de mensen die de gebeurtenissen ondergaan en het hebben over liefde, miserie en hoop. Jean-Pierre Gibrat, opnieuw zijn eigen sterke zelve als toptekenaar, koos voor zijn vierluik Mattéo voor de tweede methode.
 
De Stem van het Volk - integrale editie door Jacques Tardi + Jean Vautrin
Casterman (2008, HC)

312 pagina's dikke klepper die alle vier verschenen delen van De Stem van het Volk bundelt in een periode dat deel 1 was uitverkocht en deel 2 diezelfde weg opging. Het epos brengt de woelige periode in beeld van de Parijse Commune en de revolutie die de stad en vervolgens het land in zijn greep zou houden. Dit brokje Franse geschiedenis, waarin de Fransen het opnamen tegen zichzelf, wilde Jacques Tardi niet in de vergetelheid laten zakken. Jean Vautrin en Tardi laten immers geen spaander meer heel van de revolutionaire idealen vrijheid, gelijkheid en broederlijkheid, de drie Franse waarden.

Aantal genomineerde albums van Jacques Tardi: 25/2296
Aantal genomineerde albums van Jean Vautrin: 4/2296
Samen met schrijver Dan Franck creëerde Jezn Vautrin in 1987 het personage Boro, een fotograaf/reporter wiens avonturen eveneens werden verstript en uitgegeven door Casterman. De coverillustraties van de boeken waren het werk van Enki Bilal. Begin jaren 1990 werd hiervan een Franse miniteleviesiereeks gemaakt.
 
Met Jean Vautrin, die naast romanschrijver ook scenarist en filmregisseur was, onderhield Jacques Tardi al zo'n veertig jaar een vriendschap toen een verstripping van zijn De Stem van het Volk ter sprake kwam. Tardi liep al lang rond met het plan om iets te doen rond de Commune toen Vautrin in 2001 het manuscript opstuurde van De Stem van het Volk met het verzoek een boekencover te illustreren. Het was het verhaal waar Tardi op wachtte. Wat hem vooral aanstond, was het ingebedde detectiveverhaal.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010