Jessica Blandy 11: Trouble in Paradise door Renaud + Jean Dufaux op nummer 859
Jessica Blandy heeft in de loop van de 24-delige reeks heel wat trauma's te verwerken gekregen zoals de dood van tal van haar vriendjes (onder andere in Denk maar aan Enola Gay) en het gewelddadig overlijden van haar vader in Trouble in Paradise. Ondanks alle tegenslagen slaat ze zich er steeds doorheen, al dan niet fysiek of psychisch gehavend. Wat doet Jean Dufaux haar toch allemala aan?
 
Het Derde Testament 1: Marcus of het Ontwaken van de Leeuw door Alex Alice + Xavier Dorison
Talent (1997, 1998, SC+HC), Collectie 500

In 1306 vinden een reeks vreselijke moorden plaats, gekoppeld aan de ontdekking van een geheimzinnig reliekschrijn in het klooster van Veynes. De aartsbisschop van Parijs haalt er zijn oude vriend Conrad van Marbourg bij. Conrad is een oud-inquisiteur die twintig jaar voordien in geheimzinnige omstandigheden verdween nadat hij ervan beschuldigd werd een pact te hebben gesloten met de duivel. De moord op de aartsbisschop noopt Conrad ertoe te vluchten met diens pleegdochter Elisabeth van Elsenor. Achternagezeten door een horde gemaskerde ruiters komen ze te weten wat het manuscript precies inhoudt. Het zijn de geschriften van Julius van Samaria die al veertien eeuwen verdwenen waren, een derde testament. Ze besluiten op zoek te naar een kopie in de oude bibliotheek van Toledo.

Aantal genomineerde albums van Alex Alice: 6/2296
Aantal genomineerde albums van Xavier Dorison: 12/2296
Het Derde Testament zou aanvankelijk getekend worden door Emmanuel Civiello en uitgegeven door Soleil, maar een ernstig motorongeluk van Civiello hield hem van de tekentafel en vervolgens van elk nieuw project. Soleil stond Xavier Dorison toe dat hij in alle vrijheid andere mogelijkheden kon zoeken. Glénat had voor de Franse publicatie wel oren naar het project. Van de vier delen samen gingen ondertussen meer dan een miljoen exemplaren over de toonbank.
 
De stripreeks omschreven Alx Alice en Xavier Dorison zelf als catholic fantasy, een term die ondertussen een genre op zich is geworden. Hoewel Conrad en Elisabeth echt hebben bestaan, is de stripreeks geen getrouwe weergave van wat er zich zoveel eeuwen geleden terug afspeelde. In oktober 2010 verschijnt bij Glénat ditmaal de start van de prequelcyclus Julius dat zich veertien eeuwen vóór de gebeurtenissen in Het Derde Testament afspeelt.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010