Missié Vandisandi door Hermann op nummer 855
Het verhaal speelt zich grotendeels af in het toenmalige Zaïre. Een ex-plantagehouder en kenner van de originele Afrikaanse kunst wordt door een louche figuur ingehuurd om in zijn vroegere heimat op zoek te gaan naar kunst om in Europa op de markt te brengen. Onze man gaat graag op het aanbod in, niet in het minst om aan de sleur van zijn Europese leventje te ontvluchten, en vertrekt in een avontuur naar het ongewisse. Alles is evenwel niet zoals het lijkt en alles gaat ook niet echt zoals het bedoeld was. Niet in het minst door invloeden van allerlei oppositiepartijen, voormalige huurlingen en schimmige Europese geheime diensten. Hermann had wel de verdienste om hier niet het zoveelste avonturen- en spionageverhaal van te maken, maar ons een blik te gunnen op hoe het er écht aan toe ging onder het toenmalige regime. Zonder meer een zeer realistische tijdsblik van onze eenmalige kolonie.
 
Adler integraal 1 door René Sterne
Le Lombard (2008, HC)

Deze bundeling omvat de eerste vijf albums van de gedeserteerde Duitse oorlogspiloot Adler Von Berg. Samen met zijn kompaan Kurt baat hij sinds 1942 een kleine luchtvaartmaatschappij uit die hem brengt naar de meest ontoegankelijke gebieden van Afghanistan, Mexico en Tahiti. Op de bres voor elk mogelijk onrecht doet Adler ons nog het meest denken aan een viriele versie van de coole Maarten Milaan. Kortom, een ware vrouwenmagneet. En dat kunnen onaardse schoonheden Maana, Nâ, Maya en vooral de Ierse Helen ons alleen maar bevestigen. Het boeiendste van de serie is dat de karakters steeds complexer worden en de situaties abstracter. Hetzelfde geldt voor de tekeningen.

Aantal genomineerde albums van René Sterne: 6/2296
René Sterne studeerde Frans, geschiedenis en filosofie. De studieboeken moe trok hij samen met zijn toen al striptekenende partner Chantal De Spiegeleer op reis. Zij leerde hem verhalen construeren en schrijven. Twee jaar lang werkte hij aan een geïllustreerd verhaal tot het resultaat hem beviel. Bij zijn terugkeer vatte hij de koe bij de hoorns. In het weekblad Kuifje lanceerde hij in 1985 met Het Vliegtuig van Nanga de reeks Adler. Om zowel naar Jules Verne als naar de Amerikaanse stripauteur Winsor McCay te kunnen refereren, koos hij aanvankelijk voor het pseudoniem Némo.
 
De Belgische auteur René Sterne (geboren op 25 augustus 1952 in Jemappes) overleed zeer plots op 15 november 2006 op een van de Grenadines-eilanden in de Caraïben. Hij woonde er sinds 1992 samen met zijn echtgenote, tekenares en inkleurster Chantal De Spiegeleer. Hij werd amper 54 jaar. Sinds 2004 was hij begonnen aan het Blake en Mortimer-tweeluik De Vloek van de Dertig Zilverlingen op scenario van Jean Van Hamme. Na Sternes dood zette De Spiegeleer het werk van haar man verder. Daarbij kreeg ze hulp van Étienne Schréder voor een deel van het inktwerk (hij assisteerde al eerder Ted Benoit voorBlake en Mortimer) en François Schuiten die Schréder en De Spiegeleer superviseerde. Het vervolg van het tweeluik werd integraal getekend door Antoine Aubin.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010