De Indianen-Reeks 3: De Gezellen van het Kwaad door Hans G. Kresse op nummer 853
Derde deel van Kresses nobele poging om de geschiedenis van de Noord-Amerikaanse indianen in beeld te brengen. Een eerste onprettige ontmoeting met de Spaanse conquistadores is achter de rug. De Apachenstam de Faraons, over wie Kresse het verhaal vertelt, hebben kennisgemaakt met de "donderstok", maar daar is geen boog en pijl tegen opgewassen. Hulp krijgt een jonge Keresho-krijger van een "harige man", een mestizo, het kind van een Spanjaard en een indiaanse. Hij heeft de indiaan net leren paardrijden.
 
Blueberry 13: Chihuahua Pearl door Jean Giraud + Jean-Michel Charlier
Semic (1975, SC) / Dargaud/Oberon (1978, SC+HC) / Dargaud (1982, SC)

Aan de grens van Arizona en Nieuw-Mexico keert luitenant Blueberry terug naar Fort Navajo na een inspectietocht langs de Mexicaanse grens. Hij betrapt cavaleristen van het Mexicaanse leger die de grens overschrijden. Ze achtervolgen een vluchtende misdadiger. Blueberry mengt zich plichtsgetrouw in de affaire en onderschept ternauwernood een zeer vertrouwelijke brief bestemd voor de president van de Noord-Amerikaanse Staten. Vooraleer hij het goed en wel beseft, wordt hij met een geheime opdracht van de regering belast om in Mexico een goudschat te bemachtigen die toebehoorde aan het vroegere zuidelijke leger. Om aan die opdracht te beginnen, moet Blueberry officieel uit het leger worden geschopt met Wanted-posters op de koop toe.

Aantal genomineerde albums van Jean Giraud: 37/2296
Aantal genomineerde albums van Jean-Michel Charlier: 40/2296
Jean-Michel Charlier wilde Chihuahua Pearl (die pas is te zien op pagina 41) eigenlijk afschilderen als een rotwijf en een slet. Jean Giraud gaf haar meer diepgang door duidelijk te maken waarom ze zo is geworden in deze mannenwereld. Uiteindelijk ziet Blueberry dat dus in en geeft haar een deel van zijn geld. Er werd beweerd dat Chihuahua Pearl is gebaseerd op Girauds toenmalige vrouw Claudine. Voor Giraud was dat absoluut nooit de bedoeling geweest, het gebeurde wellicht per toeval.
 
Chihuahua Pearl was in 1975 het laatste album dat Semic uitgaf voor de Nederlandstalige markt en droeg toen het nummer 12. In de chronologische edities daarna bij Le Lombard en Dargaud kreeg het het nummer 14 toebedeeld. Op de achterkant van de meest recente Blueberry-albums en -herdrukken staat het als dertiende album in de hoofdreeks opgelijst. Het album De Jonge Jaren van Blueberry gold hierbij niet langer als deel 1 in de reeks en werd ondergebracht onder de onafhankelijke spin-off-reeks.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010