Toen We van de Duitsers Verloren door Guido van Driel op nummer 852
In 1974, de dag na de jammerlijke nederlaag van de Nederlanders tegen de West-Duitsers op de finale van het wereldkampioenschap, lopen de knapen Jonas en Daan elkaar tegen het lijf. Ze kennen elkaar van de lagere school. Veel van hun respectievelijke vrienden zijn op vakantie en ze trekken met elkaar op. Kattenkwaad, het uitbreiden van een verzameling pijpenkoppen, het beluisteren van cassettenbandjes en een kennismaking van elkaars territorium houdt hen bezig. Evenals de dramatische verdwijning van Heleentje Donkers op wie Jonas een oogje heeft. De gevolgen van dit drama doorbreken de zomerse verveeldheid in dit album.
 
Casper en Hobbes: Een Lange Warme Winteravond door Bill Watterson
Big Balloon (2004, SC)

Compilatiealbum, volledig in kleur met de betere Sunday pages waarin het iets langer mocht. Maar nog niet lang genoeg volgens Bill Watterson in zijn nawoord. Kranten hadden de gewoonte (en het recht) om het begin van een pagina, waar meestal de titels werd gezet of een aanloopje naar de werkelijke gag, eraf te knippen daar waar ze dat nodig achtten voor de plaatsing van redactionele, maar eigenlijk grotendeels publicitaire stukken. Zijn hele actieve carrière lang heeft Watterson tegen dit systeem gestreden, zonder al te vele resultaat.

Aantal genomineerde albums van Bill Watterson: 15/2296
Vooral in zijn bijdragen voor de zondagskrant verkende Bill Watterson de mogelijkheden van zijn wekelijkse gag. Er kon al eens geëxperimenteerd worden met vormen, lay-out, kleur, kaders, tijd, ritme, tempo en inhoud door bijvoorbeeld vaker de surrealistische kant op te gaan. Hij voelde nu eindelijk dat de strip eruitzag zoals hij het in zijn hoofd zat. Een van de gags, met een sluipende Hobbes in het duister, bezorgde Watterson zijn favoriete titel: Maniakale Moordzuchite Junglekat.
 
Vóór Casper en Hobbes tekende Bill Watterson onder meer een halfjaar lang redactionele strips voor de Cincinnati Post, in het zicht van het publiek dan nog. Hij noemde het later een verschrikkelijke ervaring. Het ontslag dwong 'm wel om opnieuw te bekijken of hij wel was geschikt om politieke cartoons te maken. Hij leverde ook bijdragen aan Target: The Political Cartoon Quarterly. Hij vond alles wel beschouwd dat hij er nooit echt goed in was geweest. Gelukkig maar... Calvin (Casper) en Hobbes waren nochtans genoemd naar respectievelijk John Calvin (een protestantse hervormer) en de filosoof Thomas Hobbes als eerbetoon aan het politiek-wetenschappelijke departement in Kenyon College waar Watterson school liep.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010