Bernard Prince 7: Verschroeide Aarde door Hermann + Greg op nummer 850
Wanneer de natuurelementen onze helden teisteren, is Hermann in Bernard Prince op zijn best. In dit geval woedt een brand op een eilandje waarop Bernard is verzeild geraakt. Door een door brand verwoest land trekt hij naar de andere kant van het eiland. Op zijn tocht neemt hij een jong beertje mee waarvan Prince net de vader had geveld. Hij geeft het de wat lullige naam Dotje Poetskatoen.
 
Maus 1: Vertelling van een Overlevende / Mijn Vader Bloedt Geschiedenis door Art Spiegelman
Oog & Blik (1987, 1995, SC)

Hold your horses! We waren zeer streng bij de puntentellingen. Punten die specifiek werden gegeven aan de integrale uitgave van Maus, deel 1 of deel 2 werden strikt gescheiden gehouden. Uiteraard staat de integrale editie veel hoger genoteerd en ook deel 1 scoort dus behoorlijk hoog. Dit gezegd zijnde behoort het verhaal van Art Spiegelman en dat van zijn vader Vladek, die het concentratiekamp Auschwitz overleefde, tot de wereldliteratuur.

Aantal genomineerde albums van Art Spiegelman: 3/2296
In 1944 tekende de Franse tekenaar Edmond-François Calvo Het Beest Is Dood met wolven als Duitsers, konijnen en ooievaars als Fransen en bulldogs als Britten. De lieflijke tekenstijl lag zo dicht bij die van Walt Disney dat deze laatste protesteerde en Calvo de snuiten van zijn wolven deed hertekenen voor latere herdrukken van het album en een vervolg. 28 jaar later publiceerde de Amerikaanse tekenaar van Poolse komaf Art Spiegelman een eerste versie van Maus in het tijdschrift Funny Animals met katten als nazi's en de onderdrukte Polen als muizen. Het doel van Art Spiegelman om het verhaal van zijn vader Vladek en over de Holocaust te vertellen, herbegon hij nog eens acht jaar later in het zelfopgerichte undergroundblad Raw.
 
De voltooiing van het tweeluik mocht Vladek Spiegelman niet meer meemaken. Hij stierf in 1982. Met Maus kreeg Spiegelman alle mogelijke erkenningen, een speciale Pulitzer Price incluis. Hij hielp het stripmedium mee verhuizen van de comic shop en stripspeciaalzaak naar de boekenwinkel.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010