5 Songs door Gipi op nummer 849
Guiliano's vader staat zijn zoon en zijn vrienden toe de garage te gebruiken om hun muziek in te kunnen repeteren, onder één voorwaarde: dat ze uit de problemen blijven. Da's makkelijker gezegd dan gedaan want hun familiale achtergrond varieert van ziek, vermist tot emotioneel afstandelijk. Met hun muziek proeven ze een vorm van vrijheid. Maar wanneer er een nieuwe versterker nodig is om een demo te kunnen opnemen, stelt een van hen voor om een versterker uit de kjelder van een kerk te stelen. De vier vrienden moeten zich nu afvragen hoeveel de band voor hen betekent. In dit verhaal over vier wannabe-muzikanten speelt de stilte de vijfde hoofdrol met kien ingelaste pauzes. De aquarelkunstjes komen van dezelfde tekaanaar als van Aantekeningen van een Oorlogsverhaal.
 
Thorgal 10: Het Land Qâ door Grzegorz Rosinski + Jean Van Hamme
Le Lombard (1986, 1989, SC+HC)

Het Land Qâ is het eerste deel van een vierdelige cyclus die Thorgal, zijn gezin, Boomvoet en Tjall (uit het voorafgaande verhaal De Boogschutters) en de gevaarlijke Kriss van Valnor in Zuid-Amerika brengt. Daar waar wrede en bloeddorstige heersers regeren. Enigszins uit jaloezie, maar ook uit manifestatiedrang besloot Aaricia met Thorgal en Kriss mee te gaan. In een glansrol en met gekortwiekte haren staat ze haar mannetje en bewijst ze haar diensten met pijl en boog. De overtocht gebeurt met een schip dat door de lucht vliegt dankzij ballonnen. Met datzelfde soort luchtschepen wordt later in het verhaal nog een episch luchtgevecht gehouden waarna de onmenselijkheid van de krijgers andermaal wordt getoond. Thorgal kon al niet weigeren om de overtocht te maken, maar hij komt er terecht in onverwachte, penibele situaties.

Aantal genomineerde albums van Grzegorz Rosinski: 34/2296
Aantal genomineerde albums van Jean Van Hamme: 65/2296
Jean Van Hamme is er trots op dat hij een beetje de virtuele peter is van heel wat mensen die de naam dragen van zijn creaties, vooral uit de reeks Thorgal. Er lopen effectief wel wat mensen rond die naar de naam Thorgal, Jolan (veel meer dan Thorgal), Aaricia en Kriss luisteren. In het geval van Kriss gaf Van Hamme ruiterlijk toe dat de naam al in het Vlaams bestond zonder de tweede s. Kriss is dus genoemd naar een Vlaamse voornaam volgens zijn standpunt.
 
Het verhaal is misschien een beetje overdreven, maar zonder het quasi onmiddellijke verkoopsucces van Thorgal was er ondertussen geen sprake meer van uitgeverij Le Lombard. Thorgal, Rik Ringers en nog een paar andere goedverkopende series hielpen wel om de uitgeverij te helpen overleven in de moeilijke, zwalpende jaren toen Jean-Luc Vernal hoofdredacteur van het blad Kuifje was. Toen Jean Van Hamme een belangrijke post bekleedde bij concurrent Dupuis (waar hij ook al het weeeblad Robbedoes van de ondergang redde) was er bijna sprake van dat Dupuis Le Lombard, dat een omzet had die bijna de rode cijfers naderde, zou overnemen.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010