Luka 2: Angst Is de Kleur van de Dood door Gilles Mezzomo + Denis Lapière op nummer 841
Luka is geen politieagent, geen detective, geen journalist of een speurder van een andere soort. Luka is een socioloog met een specialisatie in de criminaliteit in de grote stad. Hij is jong, sportief, maar heeft zelf ook een gewelddadig verleden dat 'm nog steeds kwelt. In het eerste tweeluik wordt een zekere Lola Bali twee keer dood teruggevonden. Twee lijken van hetzelfde meisje waarvan bij de ene de borsten zijn weggesneden en van de andere de handen. Luka komt als buitenstaander op het spoor van de dader van dit lugubere spelletje. De ontwikkeling van het verhaal heeft alles van een moderne spannende thriller.
 
Spoorloos 1: De Poppenverzamelaar door Jean-Charles Kraehn
Arboris (1996, SC)

Het is vrijdagavond en Sylvia en Gil verwachten gasten. Sylvia holt nog even naar de buurtwinkel voor een paar laatste inkopen... en verdwijnt spoorloos! Aanvankelijk is Gil radeloos, maar gedwongen door de lauwe reactie van de politie gaat hij zelf op zoek en vindt een spoor dat leidt naar een psychopaat die het voorzien heeft op meisjes met poppengezichtjes. Het is het begin van een langdurige zoektocht die 'm langs tal van verrassingen en onfrisse zaakjes leidt. Steun en hulp vindt hij bij de jonge Djida die bij de politie werkt.

Aantal genomineerde albums van Jean-Charles Kraehn: 7/2296
Vanaf deel 3 nam Sylvain Vallée de reeks over als tekenaar. In het Frans startte in 2010 een gloednieuwe cyclus die opnieuw het solowerk is van Jean-Charles Kraehn. De reden hiervoor was niet omdat Vallée het te druk had met het maffiaepos Er Was Eens, maar veeleer omdat Kraehn weer zin had de serie zelf te tekenen.
 
Deel 6 was het begin van de tweede cyclus waarbij in het Nederlands de oorspronkelijke titel Spoorloos werd uitgebreid naar De Avonturen van Gil St-André - Spoorloos. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat er van de reeks zo'n tien delen zouden verschijnen met in elk album een nieuw personage dat de hoofdrol met Gil zou delen. In het eerste album was die rol weggelegd voor Djida. Maar in plaats van haar weg te laten in de daaropvolgende albums, maakte Jean-Charles Kraehn van haar het tweede hoofdpersonage en paste de reeksnaam aan. De tweede cyclus draait meer rond Djida dan rond Gil.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010