Les Exploits de Yoyo 1: La Lune Noire door Frank Le Gall + Yann op nummer 832
Yoyo is een volgzame, grappige zwarte die rechtstreeks van Afrika komt en nog niet helemaal geciviliseerd is. In het Amerika van de jaren 1920 heeft hij de kleine Eve Grimaldi, amper zeven jaar maar een grote mond als van een volwassene, onder zijn hoede. Zij is de kleindochter van Yoyo's mecenas die op zijn sterfbed zijn fortuin aan hem naliet zolang hij voor Eve zorgt. Maar het Grimaldi-geslacht heeft een eeuwenoude vloek over hen, devervloeking van de Zwarte Maan die om de zeven jaar een Grimaldi dodelijk treft. Eve is de laatste in de lijn en vertrekt met Yoyo naar Transsylvanië om de vloek op te heffen. Er verschenen niet meer dan twee albums van deze cynische, gitzwarte serie waarin nog de giftige pen van Yann ten tijde van de hoogtijdagen van de eerste verhalen van De Onnoembaren is te ontwaren.
 
Blacksad 3: Rode Ziel door Juanjo Guarnido + Juan Díaz Canales
Dargaud (2005, SC)

John Blacksad is nog steeds een wat marginale privédetective die zich steeds laat inlijven door ongure en onbetrouwbare types. Ditmaal komt hij door zijn vriendschap met Otto Lieber, een controversieel chemicus, terecht in de jetset en ontdekt hij dat in het Amerika van de jaren 1950 het woord communist een waar scheldwoord geworden is. Senator Gallo, een trotse en pronkerige haan die alle goeds van Amerika wil belichamen, geeft zich over aan een ware heksenjacht op alles wat niet in zijn politieke kraam past. In die typische paranoïde sfeer wordt dan een vooraanstaand medicus vermoord. Blacksad heeft alle redenen om aan te nemen dat er meer aan de hand is.

Aantal genomineerde albums van Juanjo Guarnido: 3/2296
Aantal genomineerde albums van Juan Díaz Canales: 3/2296
Voroal in dit derde album komen dierenversies voor van historische mensenfiguren. Senator Gallo bijvoorbeeld is gebaseerd op de communistenjagende senator Joseph McCarthy. Greenberg (een bison) verwijst naar Allen Ginsberg, een Amerikaanse dichter van joodse afkomst, en Otto Lieber grijpt terug naar Duitse wetenschappers die na de Tweede Wereldoorlog betrokken waren in het Manhattan Project in Los Alamos. Op een foto komt ook Adolf Hitler voor als kater.
 
Adolf Hitler herkennen we in een cameo ook in het eerste deel van Tovenarij, de andere stripserie van Juanjo Guarnido. Omdat zijn eigen kinderen Blacksad niet mochten lezen wegens het gewelddadige karakter wilde Guarnido een komische jeugdserie maken die wel geschikt was voor kinderen. Tussen Blacksad 3 en 4 verschenen twee albums van Tovenarij die geschreven zijn door Teresa Valero, de echtgenote van Blacksad-scenarist Juan Díaz Canales.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010