Suske en Wiske 105: De Koning Drinkt door Willy Vandersteen op nummer 830
Door een toverspiegel die tante Sidonia op de kermis vond, belanden onze vrienden in de middeleeuwen. Daar ontmoeten ze de zieke koning Poefke die genezen wordt door Wiskes zelfgebrouwen bier. Als bedankje bouwt hij een ware bierindustrie op die erg succesvol is. De buurkoning Cactus is jaloers en begint een oorlog. Verwacht geen veldslagen en andere uitingen van oorlogsvoering, De Koning Drinkt is pure kolder met een resem geestige nevenpersonages.
 
Akira 1 door Katsuhiro Otomo
Glénat (2002, SC)

Akira speelt zich af in 2019. De Derde Wereldoorlog ligt al een aantal jaar achter de rug, maar neo-Tokio blijft niet van geweld gespaard. Iedereen is op de hoede voor de militaire machthebbers. Iets waar de vele motorbendes weinig van aantrekken. De bendeleden zijn cynische jongeren die zich schromelijk vervelen. Dag en nacht scheuren ze door de straten en zorgen zo voor een onveiligheidsgevoel om u tegen te zeggen. Wanneer Tetsuo, lid van de bende van Kaneda, ten val komt, gebeuren er vreemde dingen met hem. Hij beschikt opeens over telekinetische krachten. Tetsuo keert zich tegen Kaneda, maar wordt op zijn beurt op de huid gezeten door de militairen. Kaneda wil er het fijne van weten en ontdekt waar de regering in het geniep mee bezig is: het Akira-project.

Aantal genomineerde albums van Katsuhiro Otomo: 2/2296
Voor Glénat was dit de tweede mangareeks in vertaling nadat het Dragonball een jaar tevoren had gelanceerd, maar veel eerder al, in 1990, maakten de Fransen kennis met Akira. Het was een van de eerste vertaalde manga's in zowel het Frans als het Engels. De VS leerde Akira in 1988 kennen. Uitgever Jacques Glénat geloofde er niet in, medewerker Paul Herman wel. Vandaag neemt het manga-aanod bij onze zuiderburen rond de veertig procent van de markt in beslag. Ook in de ons omringende landen zijn manga's populair. Enkel in het Nederlands hebben manga's nooit echt potten gebroken.
 
Om de ijzeren verschijningsregelmaat te kunnen bolwerken, richtte Katsuhiro Otomo de tekenstudio MASH Room op. Tegelijk begon hij zich meer toe te leggen op het regisseren en produceren van anime, Japanse animatiefilms. Tevoren, in 1983, had hij al de nodige animatie-ervaring opgedaan met de prent Crusher, waar ook Akira Toriyama (Dragonball) en Rumiko Takahashi (Maison Ikkoku) aan meewerkten. In 1988 lanceerde hij de tekenfilmversie van Akira dat sinsdien wordt beschouwd als een mijlpaal.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010