Dropsie Avenue 1 door Will Eisner op nummer 828
Van de eerste, door Nederlandse immigranten gebouwde huizen tot de tegenwoordige tijd. Via de geschiedenis van een New Yorkse straat vertelt Eisner ook de historie van de Verenigde Staten. Will Eisner is de perfecte auteur om de evolutie van een straat en de mensen die erin wonen, liefhebben, haten en tekeergaan tegen anderen. Als je één boodschap mag onthouden, is het wel dat de geschiedenis zich telkenmale herhaalt.
 
Murena 2: Zand en Bloed door Philippe Delaby + Jean Dufaux
Dargaud (1999, SC)

De opkomst van keizer Nero wordt verder uitgewerkt in deze opmerkelijke reeks. Hoewel de geschiedenis van het Romeinse rijk al gekend is, weet Jean Dufaux toch een intrigerend verhaal te brengen over deze periode. De intriges zijn sterk en treffend uitgewerkt, handelend over de hebzucht van Agrippina, de moeder van Nero.

Aantal genomineerde albums van Philippe Delaby: 11/2296
Aantal genomineerde albums van Jean Dufaux: 58/2296
De eerste druk van Murena 1 kende een compleet andere inkleuring: feller en ook wel zielloos. Philippe Delaby was er niet tevreden over en deed het vanaf deel 2 zelf met de hulp van Benn. Later verscheen van deel 1 een herdruk met nieuwe inkleuring en een nieuwe cover.
 
Philippe Delaby's passie voor de strip startte op zijn achtste als hij het Kuifje-album Kuifje in Congo krijgt van zijn vader. Naast Hergé, zijn Edgar P. Jacobs en vooral Jacques Martin zijn belangrijkste voorbeelden. Een eerste ontmoeting met grote voorbeeld Jacques Martin liep echter uit op een grote ontgoocheling. Martin bekeek enkele pagina's over de Romeinse oudheid die Delaby maakt tijdens zijn schoolstudie en behandelde Delaby meteen als een concurrent. Jacques Martin liet uitschijnen dat enkel hij het recht heeft om zulke historische verhalen te tekenen.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010