Douwe Dabbert 2: Het Verborgen Dierenrijk door Piet Wijn + Thom Roep op nummer 823
Douwe Dabbert begeeft zich in een decor waar het volgens een oude inwoonster niet pluis is. Ook vijand Ludo Lafhart en zijn hulpje Knudde bevinden er zich op dat moment. Ze overmeesteren de dwerg en hangen 'm in een rotsspleet. Douwe wordt bevrijd door de geklede en sprekende witte kater Tihm. De kater loodst 'm naar een verborgen dierenrijk in een vallei dat geregeerd wordt door kikkerkoning Bahm. Douwe wordt er aanvankelijk aangenaam onthaald. Maar Ludo en Knudde gaan achter Douwe heen en zetten de wolven op om hun medebewoners op te vreten. De wolven hebben de smaak te pakken en zetten zich schrap om koning Bahm af te zetten. Douwe stelt voor om te vluchten naar de grotten van Zor waar Thim hem heeft gevonden. Dit album is de combinatie van fantastisch tekenwerk van een fantasierijk vakman met details die een lust zijn voor het oog en en een klassiek, maar geestig geconstrueerd verhaal.
 
Sasmira 1: Oproep uit het Verleden / De Roep door Laurent Vicomte
Arboris (1997, SC) / Glénat (2008, HC), collectie Prestige

Op een zomerdag ontmoet Stanislas op straat een oude vrouw die beweert hem te kennen. De vrouw geeft hem een zeventig jaar oude foto, een ring en bezwijkt daarop in zijn armen. Erg vreemd wordt het pas als Stanislas ook op de foto lijkt te staan. De queeste kan beginnen. Zijn vriendin wordt er volledig in meegesleurd.

Aantal genomineerde albums van Laurent Vicomte: 5/2296
Als negentienjarige publiceerde Laurent Vicomte enkele tekeningen in een plaatselijk dagblad wat hem bijna dadelijk een plaats bij Robbedoes opleverde. Een paar jaar later ontmoette hij Pierre Makyo en samen fabriceerden ze de eerste cyclus van Het Land van Langvergeten. De successen volgen elkaar snel op: meer dan één miljoen verkochte exemplaren en een heleboel artistieke onderscheidingen. Tegen alle verwachtingen in weigerde Vicomte een vervolg van Het Land van Langvergeten te maken en gaf de fakkel door aan Eric Hérenguel. Inmiddels is de reeks in het Frans afgelopen na zestien delen, verdeeld over vier cyclussen getekend door vier tekenaars. Ondertussen werkte Vicomte nog uitsluitend aan Sasmira, een verhaal waarvan hij al jaren droomde, en illustraties.
 
De Franse uitgeverij Les Humanoïdes Associés ondernam herhaaldelijke pogingen om Laurent Vicomte onder druk te zetten om eindelijk het vervolg van Sasmira te tekenen. De reeks verhuisde van het noodlijdende Les Humanoïdes Associés naar Glénat waar het album werd herdrukt en waarbij opnieuw een aankondiging van het snelle verschijnen van deel 2 volgde. Maar Vicomte gooide de handdoek in de ring en bracht een andere tekenaar in het spel om het tekenwerk voor zich te nemen. Even circuleerde de naam van Philippe Adamov, maar het is uiteindelijk Claude Pelet die deel 2 tekende.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010