Lucky Luke 19: Naijver in Painful Gulch door Morris + René Goscinny op nummer 817
Zeer sterk komisch verhaal waarin Lucky LUke op weg naar het westen het stadje Painful Gulch passeert. Hij wordt er lastiggevallen door mannen die zijn oren en zijn neus willen zien. Er blijkt om een vete te heersen tussen twee families, de O'Hara's en de O'Timmins. De O'Hara's hebben allemaal schotels van oren en alle telgen van de O'Timmins hebben een grote rode neus. Op die manier herkennen ze elkaar. Op verzoek van de rest van de bevolking van Painful Gulch probeert Lucky Luke te bemiddelen, maar zijn pogingen halen niets uit. Ook het organiseren van een feest, waarbij de O'Hara's en de O'Timmins afwisselend de prijzen winnen, blijkt niet te helpen. Hardere maatregelen zijn aan de orde.
 
De Blauwbloezen 6: De Nor in Robertsonville door Willy Lambil + Raoul Cauvin
Dupuis (1975, 1985, 1988, SC+HC), collectie Starstrip (1988)

Sergeant Chesterfield en korporaal Blutch worden door de zuidelijken gepakt en als krijgsgevangenen ondergebracht in de nor in Robertsonville. Bewaker Kakkerlak houdt de gevangenen in het gareelmet een repressief bewind. Het gekende noordelijke duo komt binnen de kortste keer in aanvaring met het sujet. Wat volgt zijn vele pogingen om uit het kamp te ontsnappen (een keertje zelfs verkleed als vrouwen). Ze worden echter telkens bij de lurven gevat.

Aantal genomineerde albums van Willy Lambil: 15/2296
Aantal genomineerde albums van Raoul Cauvin: 27/2296
Al op de cover is te zien dat sergeant Chesterfield vastzit in de prikkeldraad, maar die bestond toen nog niet. Prikkeldraad werd pas rond 1880 geïntroduceerd. De Amerikaanse Burgeroorlog vond plaats van 1861 tot 1865. Robertsonville is geïnspireerd op het kamp Andersonville in Georgia, dat tussen midden 1863 en midden 1864 dienst deed.
 
Dit album verscheen ook als pocketuitgave in de collectie Starstrip van Dupuis. De bedoeling was om het Franse succes van dergelijke pockets na te jagen, maar na vijf albums (er verschenen nog een album van Natasja, twee van Guust Flater en eentje van Yoko Tsuno) werd het concept gestaakt. Voor deze pocketuitgave werden alle pagina's gehermonteerd, verknipt, uit elkaar getrokken en kende nog een aantal verminkingen meer.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010