De Blauwbloezen 5: De Deserteurs door Willy Lambil + Raoul Cauvin op nummer 815
Alles is een vrouwengeschiedenis. Die titel dekt de inhoud van De Deserteurs aardig. Chesterfield zit in de put als Miss Appletown (jaja, alweer zij) met haar vader een tijdje het fort verlaat. En we krijgen een wijze les in huishoudkunde. Een broek zonder vouw kan gewoon niet. Een verhaal over mannetjes met brilletjes die Little Flower heten en over gewaagde nieuwe kapels anno 1860. In dit album kom je er alles over te weten.
 
Lefranc 4: De Giftige Sneeuw door Jacques Martin
Casterman (1975, 1979, SC)

Een giftig virus zorgt voor de nodige paniek in het Zwitserse berglandschap. Natuurlijk zit Axel Borg erachter. In dit album analyseert Borg met klinkende woorden de relatie die er tussen hemzelf en reporter Guy Lefranc volgens hem aanwezig is: "Wij oefenen een bijzondere aantrekkingskracht op elkaar uit: zodra we elkaar ontmoeten probeert de één de ander uit de weg te ruimen." Waarna hij Lefranc een whiskey aanbiedt om een beetje met Lefrancs kloten te kunnen rammelen: "Dat is waar ook! Je drinkt geen alcohol, je rookt niet, je liegt en je speelt niet en bedriegen kun je ook al niet. Een kerel uit één stuk! De volmaaktheid zelf! Het moet toch eigenlijk wel verschrikkelijk zijn om helemaal geen kwade eigenschappen te hebben". Nagel op de kop in beide gevallen! En de kracht van de reeks (het liefde- en haatspel tussen schurk en held) samengevat.

Aantal genomineerde albums van Jacques Martin: 22/2296
Zelfs op bejaarde leeftijd zag Jacques Martin er, hoewel bijna stekeblind, nog steeds patent uit. Hij was altijd al een sportieve kerel. Skiën was een van zijn hobby's. Dat kwam ook tot uiting in het derde avontuur (dat in de albumreeks het nummer 4 kreeg) van Lefranc. Verschillende skiscènes lijken trouwens erg op wat er in de oudereJames Bond-films was te zien. In 1979 werd de cover hertekend en werd de skiscène ingeruild voor een situatie in Venetië.
 
De Giftige Sneeuw was het laatste Lefranc-verhaal dat Jacques Martin helemaal zelf tekende. Nadat hij de Studios Hergé verliet, slaagde Martin erin om zijn productie te verdubbelen door Alex in de helft van de tijd te tekenen als voorheen. Hij maakte ook nieuwe avonturen van Lefranc die voortaan werden getekend door Bob De Moor (waarvoor hij aanvankelijk decors tekende en het volledige verhaal Het Hol van de Wolf) en nadien door Gilles Chaillet, Christophe Simon, Francis Carin, André Taymans en Régric.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010