Sammy 14: Voetbal Is Oorlog door Berck + Raoul Cauvin op nummer 814
De twee lijfwachten Sammy Day en Jack Attaway wonen een voetbalmatch bij, snappen niets van het spel en zijn er getuige van wat voor slagveld er overblijft na de match. De trainer van een Zuid-Amerikaans team huurt hen in om de spelers van het nationale team te beschermen. De tegenstanders van het land Gajes hebben er namelijk alles voor over om hen uit te schakelen, nog niet zozeer op het veld alleen, maar door middel van brandstichting, bomaanslagen en gefingeerde vliegtuig- en busongelukken. Voor ze het beseffen staan Sammy en Jack zelf op het veld om er te ondervinden dat voetbal werkelijk oorlog is. Het was geen cadeau voor de Vlaamse tekenaar Berck om een stadion vol voetbalsupproters te tekenen, maar het leferde wel een album vol vaart op met vele dolkomische situaties.
 
Zwart Gat door Charles Burns
Oog & Blik | De Bezige Bij (2009, HC)

Deze bundel verscheen eerder in twaalf losse, niet-vertaalde comics tussen 1995 en 2005 en het laat zich moeilijk samenvatten. Niet alleen omdat het je een oncomfortabel gevoel levert, maar ook omdat er nooit expliciet naar voor komt wat er exact wordt bedoeld. Dit maakt het verhaal voor meerdere opvattingen mogelijk. Wel zeker zijn we van het basisverhaal. Er heerst een plaag die tieners treft en hen met verschillende mutaties opzadelt, gaande van monstergezichten over open ruggen tot een echte staart! Niemand weet precies waar de ziekte vandaan komt. Maar dat drugs en seks een prominente rol spelen, staat buiten kijf. Een algemene vergelijking met aids zit er wel in, maar die gaat slechts gedeeltelijk op. Charles Burns zelf omschreef de mutaties als een metafoor voor adolescentie, seksueel ontluiken en de transformatie naar het volwassendom.

Aantal genomineerde albums van Charles Burns: 1/2296
En opnieuw is dit een album dat na het afsluiten van onze wedstrijd alsnog werd vertaald. De eerste vier comicdeeltjes van het oorspronkelijke Black Hole verschenen bij Kitchen Sink Press tot het failliet ging. Fantagraphics gaf de eerste vier delen opnieuw uit en vervolgde de reeks met de acht resterende nummers. In 2005 kwam het tot een hardcoverbundeling. Daarin ontbraken nogal wat pagina's (voornamelijk met gezichten van personages) die er in de eerste edities wel in stonden. Critici vonden deze ontbrekende pagina's net essentieel.
 
Voor de sfeer wilde Charles Burns refereren naar bekende horrorfilms uit de jaren 1970, met name The Last House in the Left, Carrie en Halloween. Sinds 2005 doken regelmatig gevarieerde berichten op over een verfilming van Black Hole. Oorspronkelijk zou de Franse regisseur Alexandre Aja (die nu Blacksad aanpakt) de film regisseren met Neil Gaiman en Pulp Fiction-schrijver Roger Avary als coscenaristen. Volgens de laatste berichten wordt hun script niet gebruikt en is David Fincher (Se7en, Fight Club) aangetrokken als regisseur en producer.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010