The Sandman 1: Preludes & Nocturnes door Sam Kieth / Mike Dringenberg / Malcolm Jones III + Neil Gaiman op nummer 809
In 1916 wordt Dream gevangengenomen door magiër Roderick Burgess en opgesloten in een glazen bol met de bedoeling onsterfelijkheid te verkrijgen. Dream oefende echter geduld uit en liet Burgess tientallen jaren wachten. Na Burgess' dood werd zijn zoon Alexander Dreams nieuwe bewaker. In 1988 kan Dream door een verkeerde beweging van Alexander binnendringen in de dromen van de bewakers die prompt in slapa vallen. Het zand uit hun slaap gebruikt Dream om te ontsnappen. Dream is The Sandman (en ook Morpheus genoemd). Hij straft Alexander door hem een eindeloze reeks nachtmerries te geven. Na zijn gevangenschap wacht Dream een lange tocht naar zijn rijk terwijl hij zijn krachtmiddelen moet terugvinden die bij anderen zijn terechtgekomen. In deze eerste bundel staat de afgeronde verhaallijn More than Rubies gevolgd door de epiloog The Sound of Her Wings waarin Dreams oudere zus Death (een populair personage) wordt geïntroduceerd.
 
De Klaagzang van de Verloren Gewesten 2: Blackmore door Grzegorz Rosinski + Jean Dufaux
Dargaud (1994, HC)

Slot van het eerste tweeluik waarin het tot een ultieme confrontatie komt tussen magiër Bedlam en Sioban, de dochter van Wulff de Witte Wolf en de enige rechtmatige erfgename van het rijk van Eruin Dulea waar Bedlam nu met ijzeren hand over regeert. In dat rijk komt de Waarheidsboom tot bloei en brengt hoop bij de onderdrukte bevolking. Bedlam is bevreesd voor Sioban. Zij moet eraan! Zijn mannen zullen dat wel eens in orde brengen. Maar de Waarheidsboom zorgt ervoor dat gesneuvelden weer tot leven komen. En zo kan Sioban plots rekenen op de trouwe ridders van haar vader die uit de dood zijn herrezen.

Aantal genomineerde albums van Grzegorz Rosinski: 34/2296
Aantal genomineerde albums van Jean Dufaux: 58/2296
Het verhaal van De Klaagzang van de Verloren Gewesten was oorspronkelijk bedoeld als een one-shot, verdeeld over twee albums. Door het grote succes kwam het tot een vervolg. Nog eens twee delen verschenen na het eerste tweeluik. Daarna wilden zowel uitgeverij Dargaud als scenarist Jean Dufaux er graag mee doorgaan. Maar Grzegorz Rosinski was volgens Philippe Delaby snel moe en schilderde liever dan dat hij tekende. Toen moesten Western en De Wraak van Graaf Skarbek nog verschijnen. Vanaf deel 5, de start van een prequelcyclus, nam Delaby de honneurs als tekenaar waar.
 
Achteraf beschouwd, beviel de tekenstijl van De Klaagzang van de Verloren Gewesten Grzegorz Rosinski niet. Hij zag het liever radicaler van techniek, beeldregie en vertelritme verschillen met Thorgal. Iets wat hij later wel deed voor het one-shot Western op scenario van die andere Jean, Van Hamme.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010