De Wereld van Edena 1: De Ster door Mœbius op nummer 807
De Ster was oorspronkelijk een reclamestrip voor Citroën en groeide uit tot het sf-vierluikDe Wereld van Edena. Thematisch heeft het raakvlakken met De Incal waarbij in het vrouwelijke hoofdpersonage de perfecte vrouw wordt gezien door de ogen van het mannelijke hoofdpersonage.
 
Vallende Ziekte 1
door David B.

Atlas (2006, SC)

In dit eerste autobiografische album moet de familie omgaan met het onbegrip en de onwetendheid van de wetenschap. Halfweg de jaren 1960 begon hun tocht langs alle mogelijke deskundigen die hen één voor één in hun onwetendheid lieten. Ze zoeken dan hun heil in homeopathische en andere esoterisch getinte oplossingen. De kleine Pierre-François zelf probeert met deze vreemde ziekte en de verschillende mogelijke oplossingen om te gaan door ze te verbeelden in tekeningen waarin hij de ziekte tastbaar maakt. In Vallende Ziekte verbeeldt hij de epilepsie steeds als een kronkelend beest dat zich doorheen de pagina's in het leven van de familie Beauchard nestelt. Vallende Ziekte is het soort œuvre dat het genre van de autobiografie overstijgt in plaats van een zoveelste uiting te zijn van egocentrische navelstaarderij.

Aantal genomineerde albums van David B.: 4/2296
Het moment dat Pierre-François Beauchard besloot om stripauteur of artiest te worden, veranderde hij zijn naam in David B. Hij kwam daartoe door in die tijd veel te lezen over de Amerikaanse indiancencultuur. Het fascineerde hem dat ze hun naam veranderden tijdens cruciale gebeurtenissen in hun leven. Niet iedereen nam hem die keuze in dank af, vooral zijn grootouders waren het gewend om hem Pierre-François te noemen. Maar dit ging verder dan zomaar het aannemen van een pseudoniem. David was geen gewone naam voor hen, zeker niet met zijn katholieke achtergrond. David is een joodse naam en zijn opa was vrij rechts, zelfs lid van een Franse nationalistische beweging zonder dat hij daarom als nazist of fascist moet uitgescholden worden. Het was voor een deel een statement tegen zijn opa om zich af te zetten tegen diens opvattingen. Je kan deze informatie lezen in Vallende Ziekte 2.
 
Nadat er epilepsie werd vastgesteld bij zijn oudere broer trokken de ouders van David B. van genezer naar genezer, met steeds alternatievere behandelmethoden in de hoop op verbetering. Werkelijk alles hebben Davids ouders geprobeerd om hun zoon van zijn epilepsie af te helpen. Van traditionele geneeskunde tot homeopathie, magnetisme, macrobiotiek en zelfs een enkele keer voodoo en duiveluitdrijving. Een zorgenloze kindertijd zou het niet worden. Daarbij hoorden boze blikken van buren die dachten dat de kinderen drugs kregen toegediend. Bij aanvang van zijn strip dacht hij zijn verhaal kwijt te kunnen in één album, maar al vlug groeide het project uit tot een langer verhaal. Tijdens het proces kwamen steeds meer herinneringen terug met beelden en emoties. Hij toonde zijn werk aan zijn ouders die het van de nodige commentaar voorzagen en anekdotes ophaalden die hij dan weer wel was vergeten. En zo groeide de verhaalmaterie zienderogen. Van het ene deel kwam het andere. Hij voelde zich ook niet gebonden aan een aantal te tekenen pagina's of aantal te publiceren delen. Het verhaal moest gewoon kunnen verteld worden. De Franse editie telde zes deeltjes die in het Nederlands in twee bundels verschenen.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010