Nexus Archives 7 door Steve Rude + Mike Baron op nummer 805
Sf-superheldenserie uit de jaren 1980 en 1990 die zich vijfhonderd jaar verder in de toekomst afspeelt. Horatio Valdemar Hellpop ontvangt zijn superkrachten van de buitenaardse entiteit The Merk en wordt Nexus. In ruil moet Nexus elke cyclus een bepaald quotum massamoordenaars ombrengen. In Volume 7 dreigt een experimenteel zwart gat, de Gravity Well, te ontsporen. Nexus en zijn sidekick Judah Maccabee reizen naar de Bowl-Shaped World om er Ashram te halen die zwarte gaten kan manipuleren.
 
Western door Grzegorz Rosinski + Jean Van Hamme
Le Lombard (2001, SC+HC), collectie Getekend

Medio negentiende eeuw ontvoeren Lakota Sioux-indianen de vierjarige Eddie van Deer. De rest van het gezin wordt niet gespaard. Rijke oom Ambrosius looft een beloning uit voor degene die het kind weet op te sporen. Tien jaar later probeert Jess Chisum er munt uit te slaan. Hij hijst zijn broertje Nate in een indianenoutfit en lokt Ambrosius naar een blokhut. Ambrosius' jonge dochter Cathy volgt hen naar de hut waar ze getuige is van een bloedbad waarin Jess, een huurmoordenaar en haar vader sneuvelen. De in zijn arm getroffen Nate vlucht de deur uit en spaart Cathy. Hij ontsnapt aan gangreen door zijn arm af te laten hakken. Als eenarmige zwerver belandt hij in een dorp waar hij een job vindt als bewaker bij een bank. De sheriff speelt echter onder één hoedje met enkele bankovervallers. Cathy is nu ouder geworden en bestiert het dagelijkse bestuur van de reuzegrote ranch daar niet ver vandaan. Het lot brengt hen opnieuw samen.

Aantal genomineerde albums van Grzegorz Rosinski: 34/2296
Aantal genomineerde albums van Jean Van Hamme: 65/2296
Dertien jaar na De Chninkel was Western het tweede gezamenlijke one-shot van Grzegorz Rosinski en Jean Van Hamme. Het was tevens het eerste album waarin Rosinski met geschilderde pagina's experimenteerde, al bleef dat beperkt tot enkele tussenliggende dubbelpagina's.
 
Het was Grzegorz Rosinski die de ervaring van De Chninkel wilde herhalen met een nieuw one-shot. Maar het mocht niet opnieuw heroïc fantasy zijn zodat het voor de tekenaar een afwisseling bood met Thorgal. Rosinski stelde drie genres voor waarin hij nooit had gewerkt en waarin hij eens wilde duiken: een erotisch verhaal, een piratenverhaal of een western. Jean Van Hamme doomde er al langer van om eens een western te kunnen schrijven. De keuze was dus snel gemaakt.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010