War and Dreams 1: Tussen de Twee Kapen door Jean-François Charles + Maryse Charles op nummer 801
In dit eerste deel maken we kennis met een aantal buitenlandse bezoekers aan een Normandisch dorpje. Elk van hen heeft een band met Wereldoorlog II en doorheen dit album leren we enkele van deze personages beter kennen. Er blijken heel wat meer verbanden te bestaan dan ze op het eerste moment zelf hadden vermoed. War and Dreams groeide uit tot een epos over de oorlogsgruwel en de herinneringen daaraan.
 
De Avonturen van Kuifje: De Schat van Scharlaken Rackham door Hergé
Casterman (1947, 1952, 1962, 1966, 2002, 2007, SC+HC)

Slot van het tweeluik waarin een vondst van een modelschip op een rommelmarkt leidt naar een schattenjacht in Caraïbische wateren. De schat behoorde toe aan de piratenleider Scharlaken Rackham die slaags raakte met François Hadoque, een voorvader van kapitein Haddock. In dit album wordt professor Trifonius Zonnebloem geïntroduceerd en vinden Haddock en Kuifje een vaste stek in het kasteel van Molensloot.

Aantal genomineerde albums van Hergé: 23/2296
Professor Zonnebloem is gemodelleerd naar de Zwitserse natuurkundige en uitvinder Auguste Piccard die verschillende diepzee- en hoogterecords vestigde met luchtballonnen en bathyscaven. Van 1922 tot 1954 had Piccard een leerstoel aan de Brusselse universiteit. Hergé kwam 'm wel eens tegen op straat en hield artikels over 'm bij. De gelijkenissen zijn frappant, alleen is professor Zonnebloem merkelijk kleiner anders had Hergé de kaders hoger moeten tekenen. Het kasteel van Molensloot is een minder brede versie van het kasteel van Chiverny uit de Franse Loire-streek.
 
Het tweeluik Het Geheim van de Eenhoorn en De Schat van Scharlaken Rackham werd als eerste tweeluik bewerkt door Peter Jackson en Steven Spielberg voor een eerste animatiefilm. Daarvoor werd gebruik gemaakt van een verregaande vorm van rotoscopie waarbij bewegingen en expressies van acteurs (Jamie Bell en Andy Serkis vertolken respectievelijk Kuifje en kapitein Haddock) door de computer worden omgezet naar geanimeerde beelden. Fragmenten uit de film zijn nog niet vertoond. Op het stripfestival van Angoulême spraken Jackson en Spielberg de aanwezigen in een filmpje wel geruststellend toe. Ze droegen allebei een bolhoed zoals die van Jansen en Janssen. De release is voorzien voor december 2011.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010