Blueberry 23: Arizona Love door Jean Giraud + Jean-Michel Charlier / Jean Giraud op nummer 796
Scenarist Jean-Michel Charlier overleed halverwege het schrijfproces waarna Jean Giraud vijf jaar wachtte om het album te tekenen. Voor Blueberry is het ook afstevenen op een grote ontgoocheling. Chihuahua Pearl is de grote liefde van Blueberry, maar hij slaagt er niet in deze liefde blijvend te maken. Na Arizona Love zinkt hij in en is hij weer een loser, maar voor het eerst ook op privégebied. Het is het einde van het Grote Avontuur.
 
Suske en Wiske 113: Het Geheim der Gladiatoren / Het Geheim van de Gladiatoren / Goud voor Rome door Willy Vandersteen
Standaard Uitgeverij (1955, 1971, 1983, 1996, 2009, SC+HC)

Tijdens de onderwerping van Gallië door de Romeinen ontmoeten we Lambik als een stoer stamlid van de Belgae. Hij wordt gevangengenomen door een Romeinse patrouille en ook zijn vrienden Suske en Wiske worden aan de galeiriemen vastgeketend. In Rome aangekomen moet Lambik als gladiator de arena betreden. Tijdens een opstand redt hij keizer Nero het leven zodat hij hoofd wordt van de Pretoriaanse wacht. Maar wanneer Lambik de keizer geen goud kan bezorgen om de soldij van de legioensoldaten te betalen, valt hij uit de gratie van Nero. Hij kiest ook partij voor de gemaskerde De Schim die het opneemt voor de onderdrukten en de ondergang van de keizer nastreeft.

Aantal genomineerde albums van Willy Vandersteen: 67/2296
De voorpublicatie in Kuifje van 14 oktober 1953 tot 15 december 1954 liep onder de titel Goud voor Rome dat in de Franse editie vertaald werd als Le Gladiateur-Mystère. Bij de albumpublicatie in 1955 veranderde de titel in Het Geheim der Gladiatoren en het geüpdatete Nederlands Het Geheim van de Gladiatoren voor de reguliere editie in de rode reeks in 1971. Voor de reguliere editie werden zes platen weggelaten om het album terug te brengen tot de gangbare 56 pagina's.
 
Uitzonderlijk startte dit verhaal in het verleden zonder een verklaring voor deze sprong in de tijd. Na de vis Prosper in De Bronzen Sleutel en de dromedaris met de te korte poten Jezabel in De Tartaarse Helm is de leeuw Titus opnieuw een zelfstandig personage van grote waarde in de Blauwe Reeks. Het roze dinosaurusje Lollo in De Groene Splinter en Pepita, het gouden paard, werden later nog toegevoegd aan Willy Vandersteens bestiarium
 


© De Stripspeciaalzaak 2010