Michel Vaillant 1: De Grote Match door Jean Graton op nummer 790
In dit eerste album van de langlopende reeks is Michel Vaillant nog een jonge racepiloot die het opneemt tegen de Amerikaanse piloot Steve Warson, zijn latere vriend en teamgenoot. Naarmate de reeks vordert, veroudert Michel, trouwt en krijgt zelfs een zoon wat ongebruikelijk is in populaire reeksen voor lezers van 7 tot 77 jaar.
 
Batman: The Dark Knight Returns door Frank Miller / Klaus Janson + Frank Miller
DC Comics (1986, 1997, SC+HC)

Na de dood van de tweede Robin, zo'n tien jaar geleden, trok Batman zich terug als misdaadbestrijder. En Gotham City is er niet op verbeterd. Het zonk nog dieper weg in wette- en bandeloosheid. Maar nu de stad hem het meest nodig heeft, keert de Dark Knight glorieus terug. Het tienermeisje Carrie Kelly staat de man van middelbare leeftijd bij als een vrouwelijke Robin. Samen nemen ze het op tegen de bende die zichzelf de Mutants noemt en die de straten van Gotham City onveilig maakt. Na ultieme confrontaties met twee van zijn grootste vijanden, Joker en Two-Face, wacht Batman een treffen met epische allures tegen zijn voormalige bondgenoot... Superman. Superman is de enige superheld die nog werd getolereerd nadat alle andere verplicht waren ermee te kappen. Slechts een van hen zal overleven.

Aantal genomineerde albums van Frank Miller: 10/2296
Batman: The Dark Knight Returns verscheen oorspronkelijk als een miniserie van vier comicdeeltjes in 1986 die een jaar later ook los en gebundeld in vertaling verschenen bij Baldakijn. In 2001 en 2002 publiceerde DC Comics de sequel Batman: The Dark Knight Strikes Again, opnieuw het werk van Frank Miller, dat gemengde commentaren kreeg, maar wel een van de best verkopende titels van dat moment was. In 2005 nam het Amerikaanse tijdschrift Time Batman: The Dark Knight Returns op in de lijst met een van de tien beste Engelstalige graphic novels ooit.
 
Frank Miller legde in interviews zijn inspiratiebron bij Dirty Harry, meerbepaald de vierde film, Sudden Impact uit 1983, waarin het ouder geworden personage dat wordt vertolkt door Clint Eastwood (die ook de film regisseerde) opnieuw de misdaad bestrijdt nadat hij eventjes werd weggepromoveerd. Deze heruitvinding van de tam geworden comicreeks was de motor voor een zeer succesvolle filmfranchise die begon met het gotische en duistere Batman, geregisseerd door Tim Burton.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010