Corto Maltese: Mû, het Verzonken Continent door Corto Maltese op nummer 785
De albums van Corto Maltese speelden zich lang niet alleen af op exotische locaties waar zich realistisch aanvoelende avonturen ontvouwden. In dit laatste Corto Maltese-verhaal van Hugo Pratt is de zeevaarder en avonturier op zoek naar het verwoeste Mu, een eiland ten westen van het mythische Atlantis.
 
Piero door Edmond Baudoin
Sherpa (1998, SC) / Oog & Blik/Sherpa (2000, HC), Baudoin Collectie

Piero is het autobiografische verhaal over de jeugdrelatie tussen Baudoin en zijn jongere, zieke broertje die eigenlijk veel beter kan tekenen dan hijzelf. Samen tekenen ze alles wat beschrijfbaar is vol. En zo passeren epische veldslagen, die je pagina na pagina ziet groeien, monsters en ufo's de revue. Vooral de eerlijke, wat naïeve manier van tekenen zorgde er voor dat het beeldende Piero voor immer op ons netvlies gebrand bleef. Een verhaal dat in alle opzichten beklijft.

Aantal genomineerde albums van Edmond Baudoin: 9/2296
Edmond Baudoin spendeerde samen met zijn oudere broer zoon Piero effectief het meeste van zijn jeugd aan tekenen. Omdat hun ouders slechts één zoon naar de kunstacademie konden sturen, moest de carrière van Baudoin een ander richting opgaan. Hij werd dan maar boekhouder.
 
Edmond Baudoin liet zijn broer het boek lezen, maar Piero had te veel werk om mee te tekenen aan de definitieve versie van het album. Wat hij wel tekende was de cover van de Franse editie van de strip die overigens ook in het Spaans, Italiaans en nog wat andere talen verscheen. Het schriftje met de oorspronkelijke pentekeningen van het verhaal tekende Baudoin over op een groter formaat, eveneens in pen hoewel hij doorgaans met penseel tekent. Piero was bedoeld als een kinderboek voor de Franse uitgeverij Seuil Jeunesse. Achteraf gezien vond Baudoin het beter passen bij zijn strips voor L'Association.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010