Birma door Guy Delisle op nummer 783
Birma is het Nederlandstalig debuut van de Frans sprekende Canadees (afkomstig uit Québec) Guy Delisle. Eerder al maakte hij kinderboeken en de grafische romans Shenzhen en het eveneens vertaalde Pyongyang over zijn jaren als supervisor in Aziatische tekenfilmstudio's in China waar hij instond voor de productie van onder meer de Papyrus-tekenfilmserie en Noord-Korea. Birma vertelt over zijn keuze om zijn vrouw, die bij Artsen Zonder Grenzen werkzaam is als projectleidster, te volgen. Helaas niet naar Guatemala, zoals eerst gedacht, maar naar Myanmar, het huidige Birma. Daar moet zij mobiele klinieken in de jungle begeleiden. Guy zou instaan voor de zorg op baby Louis. De hoofdstad Rangoon is het speelveld waar hij de meeste tijd doorbrengt. Zijn vrouw vergezellen is niet altijd aan de orde. Daar moet een hele paperassenwinkel aan te pas komen. Tot nader orde is Birma nog steeds een dictactuur na een militaire junta. Maar Guy beseft maar al te goed dat zijn verblijf van korte duur is. Met het 272 pagina's tellende album ben je verzekerd van een lange leesbeurt en krijg je een aardig beeld van Birma anno nu.
 
Coma 1: Vincent door Steven Dupré
Glénat (2002, HC), collectie Grafica

De jongen Vincent komt terecht in een bos, samen met een groep andere kinderen. Hoe hij in het bos is geraakt, weet hij niet, maar hij begrijpt snel wat het bos eigenlijk voorstelt. Maar dat is niet zijn enige zorg. De groep moet voortdurend op de hoede zijn voor de 'prikkers', monsters die personen doen verdwijnen. Bovendien blijkt de leider van de groep een etter te zijn die de mooie Dana wel ziet zitten.

Aantal genomineerde albums van Steven Dupré: 7/2296
Steven Dupré kreeg het idee voor Coma eind jaren 1980 wanneer een persoon veel te laat op een afspraak aankwam. Gevraagd waar die persoon dan wel was als reden voor zijn late komst, gaf hij op: "Wel, in coma, hé". Duprés radertjes draaiden in werking en hij proefde de internationale klank van het woord "coma". Volgens hem was er nooit eerder iemand geweest die een comateuze toestand als een locatie opvatte. Wanneer Standaard Uitgeverij hem vroeg eens iets anders te maken dan Sarah & Robin, kwam hij met Coma op de proppen. Maar het project belandde alsnog in de spreekwoordelijke kluis van de uitgever. Daar bleef het enkele jaren liggen en kwam er pas uit na het nodige juridische getouwtrek om de rechten terug te krijgen.
 
Een specialisatie van Steven Dupré is het tekenen van bomen en bossen wat hem heel goed uitkwam voor Coma. Zijn hand is ook te herkennen in Sam deel 6 en 7 van Jan Bosschaert en Marc Legendre. Hij verzorgde het inktwerk en het uitwerken van decors waarin veel gebladerte en grassprietjes voorkwamen.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010