Rendez-Vous in Sevenoaks door Jean-Claude Floc'h + François Rivière op nummer 778
24 april 1949, schrijver-journalist Georges Croft staat op het punt zijn dagtaak te beëindigen. Hij bezoekt nog een boekhandel om er de laatste aanwinsten te monsteren. Zijn oog valt op het boek Nightmares uit 1926. Terwijl hij het boek doorbladert, krijgt Georges meer en meer de onaangename gewaarwording dat alle personages en alle intriges woord voor woord dezelfde zijn als het boek waar hij aan werkt. Hij trekt vervolgens op onderzoek naar de achtergrond van het boek. De tekenstijl van Jean-Claude Floc'h is een klare lijn pur sang. Mooi! En zeer intrigerend, zeer British verteld.
 
Het Uitstel 2 door Jean-Pierre Gibrat
Dupuis (2000, HC), collectie Vrije Vlucht

Doodgewaand worden heeft voordelen, maar ook nadelen. Julien Sarlat weet er alles van. Vanuit het zolderraam in het huis van de dorpsonderwijzer, die is opgepakt door militieleden, kijkt hij naar zijn eigen begrafenis. Dood én voyeur is hij nu. Allebei tegen wil en dank. Hoe zal deze bizarre situatie uiteindelijk aflopen? Het woord ‘uitstel’ krijgt aan het slot van dit tweede en laatste deel een indringende en onverwachte betekenis.

Aantal genomineerde albums van Jean-Pierre Gibrat: 5/2296
De mooie Cécile Cadrieux uit het tweeluik Het Uitstel is een vrouw die vele mannelijke lezers vast eens in het echt zouden willen ontmoeten. In een bepaalde mate kan dat want voor haar looks baseerde Jean-Pierre Gibrat zich gedeeltelijk op zijn eigen echtgenote Claudine. De laatste jaren echter hult hij zich liever in stilzwijgen wat de voorbeeldvrouw voor Cécile betreft. Een vleugje mysterie vindt hij wel gepast.
 
Het Uitstel was een instantsucces. Het won een aantal prijzen op voornamelijk Franse stripfestivals, maar bovenal was de stevige verkoop de grootste beloning. Van Het Uitstel raakten zo'n honderdduizend exemplaren verkocht... per deel van het tweeluik! Het is dan ook een van de absolute verkooptoppers van de collectie Vrije Vlucht.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010