Buck Dany 45: De Geheimen van de Zwarte Zee door Francis Bergèse + Jacques de Douhet op nummer 774
Na de dood van Jean-Michel Charlier probeerde Jacques de Douhet de fakkel over te nemen. In zijn eerste verhaal plaatst hij piloot Buck Danny op een kantelmoment in de wereldgeschiedenis. De Berlijnse Muur is gevallen, maar de Sovjetunie is nog lang niet ontbonden. Waarnemers zijn het erover eens dat het een kwestie van tijd is dat president Gorbatsjov wordt afgezet. Ondertussen wordt Buck Danny onder een valse naam uitgenodigd om een Russische luchthaven te bezoeken aan het Zwarte Meer. Tegenstanders van het regime willen hem voor een spion laten doorgaan. Van de weeromstuit wordt Buck getuige van een burgeroorlog. Beide auteurs hebben uitstekend werk geleverd om er een topalbum van te maken met een hoog realistisch aanzien.
 
Zoo 2 door Frank Pé + Philippe Bonifay
Dupuis (1999, 2007, HC), collectie Vrije Vlucht

De dierentuin in Normandië lijkt steeds minder op dat mooie stukje paradijs. Het gedreun van de oorlog komt almaar dichterbij. Voor Anna, Célestin, Buggy en Manon breken onzekere tijden aan. De dierentuin — dieren én mensen — wordt heel binnenkort het brandpunt van de onlusten. Let vooral op het kleurgebruik. Het kleurenpalet is overwegend grijs en monotoon somber. Van zodra er echter een dier in the picture komt, krijgt het een aura van warme kleuren. De naïef geachte Manon (noch meisje, noch vrouw en wat ze mankeert aan intelligentie maakt ze goed door haar emotionele intelligentie en empathie) deelt ook in de warme tinten, maar dan enkel door haar donkerrode trui.

Aantal genomineerde albums van Frank Pé: 7/2296
Aantal genomineerde albums van Philippe Bonifay: 4/2296
Het idee voor Anna's verminkte neus werd Philippe Bonifay ingefluisterd door Frank Pé. Hij hield van het boek Het Parfum van Patrick Süskind en wilde een personage hebben dat niet kon ruiken. Wanneer Bonifay er verder op werkte en documentatie bijeenschraapte, ontdekte hij dat er een legende bestaat in Siberië waar jagers de snuit van hun prooien afsnijden omdat daarin volgens hen de ziel van het dier schuilt.
 
Zoo viel ook in het buitenland in de smaak. Op basis van de eerste albums werd Frank Pé door Cartoon Films, de Duitse poot van Warner Bros., gevraagd om dierenpersonages te ontwerpen voor De Kleine IJsbeer (2001) en de sequel De Kleine IJsbeer en Het Geheimzinnige Eiland (2006), geregisseerd door Vlaming Piet De Rycker (uit een ver stripverleden bekend van de helft Pjotr uit het duo Pjotr en Meynen) en de Duitser Thilo Graf Rothkirch. De film kwam uit in 2006. Alle dieren uit de Galapagoseilanden en het zeemonster werden gerealiseerd naar de ontwerpen van Frank. Momenteel is er sprake van twee pistes om Zoo een geanimeerd leven te schenken. Het eerste is een film of tv-reeks, het tweede is een tekenfilm. Maar ook een theatervariant spreekt tot de verbeelding.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010