Kogaratsu 1: De Bloedlotus door Marc Michetz + Bosse op nummer 769
Er was eens in het verre oosten... een huurling met de naam Kogaratsu. Als samoerai in dienst van een heer of als dolend ridder zonder vaste opdrachtgever, meegesleept in een broederoorlog of geconfronteerd met bijgelovige boeren, Nakamura Kogaratsu vecht steeds voor dezelfde idealen: zijn eer, zijn liefde en zijn wapens. En in het tumultueuze Japan van de zeventiende eeuw is eer een kwestie van leven of dood, liefde een zwakheid, en omgaan met wapens een roeping. Leef mee met de dolende man van eer.
 
Corto Maltes in Siberië door Hugo Pratt
Casterman (1982, 1991, 2000, SC+HC), collectie Wordt Vervolgd Romans (1991)

Corto Maltese vinden we overal ter wereld terug. In dit album vormen de ijskoude Siberische vlaktes het decor. Maar alles begint in maart 1918 in Hongkong waar hij van een mysterieus geheim Chinees genootschap de opdracht krijgt om een gepantserde trein, die door een revolutie geplaagd Rusland, Siberië, Mantsjoerije en Mongolië trekt, te onderscheppen. Aan boord bevindt zich een goudschat van de contrarevolutionaire regering. Uiteraard zijn er meerdere partijen die op de schat azen. Raspoetin moet Corto een handje helpen. En dan zijn er nog emblematische, al dan niet fictieve figuren als een Russische hertogin, een jonge Chinese, een Amerikaan van de Air Force en een baron die van een Chinees imperium droomt dat Europa wel eventjes zal onderwerpen.

Aantal genomineerde albums van Hugo Pratt: 17/2296
Na de avontuurlijke en exotische klassieker De Ballade van de Zilte Zee produceerde Hugo Pratt vervolgens vier jaar lang meerdere Corto-verhalen van twintig pagina's, een beperking die hem werd opgelegd door het Franse tijdschrift Pif Gadget waarin Corto Maltese (zeer tegen de zin van de meeste lezers) in voorpublicatie verscheen. Met het zes hoofdstukken tellende Corto Maltese in Siberië (eigenlijk Corto's 22ste avontuur) keerde Pratt terug naar het langere werk. Hij werkte er 3,5 jaar aan. In 1974 verscheen het voor 't eerst in album in het Frans.
 
Er zijn meerdere knipogen te ontwaren naar de film Shanghai Express uit 1932 van Josef von Sternberg. Hoofdrolspeelster Marlene Dietrich (Shanghai Lily in de film) bijvoorbeeld hergebruikte Pratt als de guerillastrijdster Shanghai Lil. In 2002 werd dit verhaal voor een tekenfilm van 95 minuten uitgewerkt. De film brak echter geen potten.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010