Cromwell Stone 3: Het Testament van Cromwell Stone door Andreas op nummer 765
Slot van de fabuleus getekende en navenant vertelde trilogie waarvan de drie delen in een tijdsspanne van achttien jaar verschenen.
 
De Klaagzang van de Verloren Gewesten 5: Moriganen door Philippe Delaby + Jean Dufaux
Dargaud (2004, SC)

Na zes jaar rust klinkt er weer geklaag door de verloren gewesten. De tweede cyclus, die met dit album begint, speelt zich lang vóór de geboorte van Sioban af. Seamus, de genaderidder die aan Siobans zijde vocht in de eerste cyclus, is nog een novice en krijgt zijn eerste opdracht toevertrouwd. Samen met zijn meester Sill Valt trekt hij naar Glen Sarrick. In de stijl van een ware middeleeuwse versie van de sf-film Species zaait een Morigane, een heks, er dood en verderf. Seamus zal al bij zijn eerste opdracht ondervinden dat niet alles loopt zoals hij het wil. Dat het een goede les voor later zal zijn, weten wij intussen al uit de eerste cyclus van deze saga.

Aantal genomineerde albums van Philippe Delaby: 11/2296
Aantal genomineerde albums van Jean Dufaux: 58/2296
Philippe Delaby's decennialange fascinatie voor hekserij en magie kon hij kwijt in dit album. Zelf gelooft hij zeer sterk in de kern van waarheid in voorspellingen.
 
In tegenstelling tot andere scenaristen die volgens de regeltjes van het vak werken, weet Jean Dufaux bij elk album amper wat er in het volgende album staat te gebeuren. Zo blijft de tekenaar in het duister. Scenarist Stephen Desberg denkt daar het zijne van: "Hij heeft de leiding en alleen hij bepaalt wat er gebeurt in de serie. Dat een werkwijze als de zijne nogal eens botst met tekenaars als Griffo, Rosinski en Marini verwondert mij niet". Desberg benadrukte dat het kritiek is op zijn werkwijze en niet op de persoon Dufaux.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010