La Patrouille des Libellules 3: Requiem pour un Pimpf door Marc Hardy + Yann op nummer 763
In dit laatste deel van de zéér satirische reeks wordt werkelijk met elk heilig huisje gelachen. Scenarist Yann kwam uit een streng religieus, Bretoens-katholiek nest en gaf zowel Joden, gaullisten, nazi's, de scouts, Adolf Hitler als Charles De Gaulle een flinke veeg uit de pan. Dit is zijn eigengereide blik op de Tweede Wereldoorlog waarin de concentratiekampen de hoofdlocatie vormen voor dit derde deel. Hij kreeg er diverse verwensingen en beschuldigingen van racisme voor. Marc Hardy voelt zich even goed op zijn gemak bij het tekenen van deze reeks, die na drie delen werd stopgezet, als voor de doodgraversserie G. Raf Zerk.
 
Thorgal 8 door Grzegorz Rosinski + Jean Van hamme
Le Lombard (1985, 1989, SC+HC)

Een op het gezin van Thorgal na verlaten eiland, slechts twee personages en een zwijgzame jongen met groene haren. Meer is er niet nodig om een ultraspannende, psychologische thriller van een uitzonderlijk hoog kaliber te maken. In Alinoë komt Thorgal nauwelijks voor en dragen zoon Jolan en vrouwlief Aaricia de hoofdrol. Jolan wil erg graag een vriendje hebben om mee te spelen en bedenkt er dan maar een. Maar Jolan kent de draagwijdte van zijn eigen krachten nog niet. Het ingebeelde vriendje ontpopt zich tot een angstaanjagende, gevaarlijke vijand op een eiland waar Aaricia en Jolan niet af kunnen. Bovendien is Alinoë niet alleen. Het verhaal kent een hoog Stephen King-gehalte met een crescendo verlopende dreiging en de witte ogen van het creepy jongetje Alinoë doen denken aan de kinderen uit de film Village of the Damned. Maar in zijn oorspronkelijkheid is het vreemde Alinoë een mooi afgerond geheel in een reeks van buitengewone klasse.

Aantal genomineerde albums van Grzegorz Rosinski: 34/2296
Aantal genomineerde albums van Jean Van Hamme: 65/2296
De groene haren van Alinoë zijn een knipoog van Jean Van Hamme naar de film Le Garçon aux Cheveux Verts (De Jongen met de Groene Haren) van Joseph Losey uit 1948. De film had discriminatie als thema en raakte Van Hamme diep als adolescent.
 
De reeks Thorgal kent pieken en dalen in de verkoop. Jean Van Hamme weet mindere en hogere verkopen aan twee factoren: de kwaliteit van een verhaal en de promotie die Le Lombard wel of niet voor een album voerde. Bij Alinoë kwamen beide factoren voor het eerst mooi samen met een steengoede verkoop als beloning. Sterker zelfs: Alinoë betekende de finale doorbraak van de serie.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010