Robbedoes en Kwabbernoot 42: In Moskou door Janry + Tome op nummer 758
In Moskou worden "Robbedov" en "Kwabbernov" herenigd met Kwabbernoots vileine neef Wiebeling. Als Benigilew, de doorluchtige witte vorst, is hij de baas van de lokale maffia. Nu wil hij de Russische autoriteiten uitdagen door het stoffelijk overschot van Lenin, die opgebaard ligt in een mausoleum, te roven. Onze helden steken er een stokje voor, maar vastgebonden onder het mausoleum van Lenin met een tikkende bom voor hun voeten beleven ze nog een ultraspannend moment. En weer weet Wiebeling te ontsnappen.
 
Rampokan 1: Java door Peter van Dongen
Oog & Blik (1998, SC)

Na het einde van de Tweede Wereldoorlog vaart een boot naar het toenmalige Nederlands-Indië. Soldaat Johan Knevel, geboren op Celebes, is aan boord. Bij het overschrijden van de evenaar volgt de traditionele doop door Neptunus, maar het loopt uit de hand. Bij een ruzie slaat Knevel soldaat Erik Verhagen overboord. Hij verdwijnt in de golven. Verhagen was een overtuigd communist die aan de kant stond van de Indonesische opstandelingen. In Nederlands-Indië gaat Knevel op zoek naar zijn vroegere kindermeisje, zijn baboe, en naar zijn roots in een Indië dat intussen niet meer bestaat. Zelf is hij ook al lang niet meer wie hij geweest was. Aan het einde van Java komt Knevel bij een groepje door Nederlanders geleide opstandelingen terecht en wordt zijn identiteit verward met die van Verhagen. Knevel heeft namelijk nog steeds Verhagens papieren op zak.

Aantal genomineerde albums van Peter van Dongen: 2/2296
Weet wat je tekent en weet waarover je vertelt. Henri Johan Kneefel, de grootvader van Peter van Dongen, werd één dag na de capitulatie van Japan op 16 augustus 1945 door de Japanners onthoofd. Hij was sergeant-majoor in het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger en Indo-Europeaan. Hij was een overtuigde verdediger van de Nederlandse driekleur, de vlag van de toenmalige kolonisator. Om die reden (eigenlijk correcter omdat hij wapens verstopte) werd hij geëxecuteerd. Een onthoofdingsscène komt ook voor in Celebes, deel 2 van Rampokan.
 
"Rampokan" is Maleisisch voor tijgergevecht. Het staat voor de rituele slachting van tijgers zoals die in de achttiende eeuw aan het einde van de ramadan plaatsvinden in Java. De tijger is het symbool van het kwaad en moet gedood worden. De metafoor komt een paar keer voor in het tweeluik.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010