Gorn 1: Zelfs de Dood... door Tiburce Oger op nummer 757
De liefde is sterker dan de dood, is sterker dan de oorlog en is sterker dan de kracht van de goden. Heer Gorn is niet meer, zijn geliefde Elewijt net zo min. Maar alleen hun hereniging kan het tij doen keren om de opmars van de barbaarse 'Roodogen' in het rijk van ridder Gorn en de rest van de vrije wereld te stoppen. Door het falen van Talent om de reeks in vertaling te voltooien (enkel de eerste vier albums van de elfdelige reeks gaf Talent uit) is ondertussen vergeten geraakt hoe steengoed Gorn wel is in het heroïc fantasygenre.
 
Alex 5: De Zwarte Klauw door Jacques Martin
Le Lombard (1955, HC), Lombard Collectie / Casterman (1968, 1979, 2003, SC+HC)

Spannend verhaal over een zeevaartexpeditie op weg naar Zwart Afrika op zoek naar een tegengif. Vanaf De Zwarte Klauw stond Jacques Martin naar eigen zeggen niet meer onder invloed van collegatekenaars. Wèl nog van schilders, en dan vooral van die uit de Italiaanse renaissance.

Aantal genomineerde albums van Jacques Martin: 22/2296
Door de allusies op de Algerijnse oorlog, die de Fransen vochten in de jaren 1950, kreeg Jacques Martin problemen met de Franse censuur. Ook de cover van de albumversie in de Lombard Collectie werd hertekend voor de herdrukken omdat de oorspronkelijke illustratie de kinderen zou bang maken, aldus de censuurcommissie.
 
In deze periode werkte Jacques Martin nog op de Studio's Hergé. Door het vele werk koos hij voor Afrika als plaats van actie, wellicht omdat hij zo tijd kon besparen bij het tekenen van natuurdecors. Overladen architecturale hoogstandjes kon hij deze keer grotendeels achterwege laten. De stad Pompeï werd in dit deel getekend door zijn toenmalige assistent Roger Leloup.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010