Mick Mac Adam 1: De Tiran van Midnight Cross door André Benn + Stephen Desberg op nummer 754
De zelfdoding van een inbreker, die zich te pletter stort voor de ogen van de politie in Londen, is het begin van een reeks onverklaarbare moorden die Scotland Yard met de handen in het haar doet zitten. Als blijkt dat er meer aan de hand is, wordt de hulp ingeroepen van Mick Mac Adam. Meteen een kolfje naar de hand van de Schotse detective. De Tiran van Midnight Cross is het eerste lange verhaal dat André Benn maakte van de speurder die vaak te maken krijgt met het occulte, het paranormale en het bijzondere. Na de onopgemerkte albumuitgaven van Dupuis, scoorde vzw Arcadia alsnog een succes met de complete albumuitgave van de stripreeks.
 
De Cyclus van Cyann 2: Zes Seizoenen op ilO door François Bourgeon + François Bourgeon / Claude Lacroix
Casterman (1997, HC)

Überbabe Cyann is op weg naar ilO in de hoop om daar een remedie tegen de Purperkoortsen te vinden die de mannelijke bewoners van haar thuisplaneet Ohl treffen. Eenvoudig gaat dit allerminst, niet alleen wordt ze tegengewerkt door de priesters van O, maar ook binnen haar team staat niet iedereen op dezelfde lijn.

Aantal genomineerde albums van François Bourgeon: 12/2296
Aantal genomineerde albums van Claude Lacroix: 4/2296
Na dit tweede deel verscheen enkel in het Frans het encyclopedische nevenalbum La Clé des Confins. Het was bedoeld om informatie, anekdotes en gegevens over bijvoorbeeld diersoorten met de lezers de delen. Deze info komt niet in de albums voor en heeft eigenlijk ook geen grote rol van betekenis. We leren tevens meer over de jeugd van Cyann, haar moeder en we vernemen meer achtergrondinfo over alles (en veel meer) die de eerste twee albums markeerden. Een nagenoeg compleet lexicon in tekst en illustraties vervolledigt de uitgave uit 1997. Er staan zelfs recepten in!
 
Het Olhiens alfabet is niet zomaar een fantasie. Het valt te ontcijferen. Er zijn lezers die dat effectief deden en hun resultaten opstuurden naar Bourgeon. Soms stonden er niet veel fouten in, maar er bestaan inderdaad enkele moeilijkheden met dubbelgeplaatste medeklinkers en gearticuleerde klanken die als één symbool worden weergegeven. Volgens afspraak geven Francois Bourgeon en Claude Lacroix de oplossing niet prijs behalve aan enkele ingewijden en zij die de moeite namen om het alfabet te begrijpen. Mocht je zelf een poging willen wagen, pas dan op voor de graffiti in de wijken want daar staan — bewust geschreven — fouten in. Ook de namen in muurinscripties zijn geen honderd procent betrouwbare hulp want het is opgesteld in een afgeleide van het alfabet. De kalligrafie ervan houdt ook al varianten in. Ook een goeie vondst schuilt in de naamgeving: hoe meer O's in de naam en hoe meer naar links van de naam die O staat, hoe belangrijker de drager van de naam is. Hoe dan bijvoorbeerd ilO ten opzichte van Ohl staat, laat zich raden. Er zitten nog wel zo'n spelletjes van Bourgeon in, nergens uitgelegd evenwel, alleen bestemd voor het oog van de puzzelaar.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010