Après la Nuit door Richard Guérineau + Henri Meunier op nummer 750
Subliem westernone-shot met talloze knipoogjes naar de beste westernfilms. En, omdat Après la Nuit zelf streefde naar een klassiekersstatuut komen in dit album alle gekende elementen voor. Onthoud dit album want het wordt uiteindelijk toch vertaald!
 
De Havik 1: De Overledene van Kermellec door Patrice Pellerin
Dupuis (1997, SC+HC), collectie Spotlight

Voor de enen is Yann de Kermeur een nobele Breton. Voor de anderen is hij de Havik, de beruchte piraat! Weer anderen zien in hem een gemene boef. Het is dus duidelijk: Yann maakt indruk op iedereen. Beticht van een moord die hij nooit beging, achtervolgd en opgejaagd, is hij enkel op zichzelf aangewezen om zijn onschuld te bewijzen... De Havik moet zijn vleugels uitslaan om zijn vijand van het nest weg te lokken, naar de plek waar hijzelf zich het best thuis voelt: op een ontketende oceaan.

Aantal genomineerde albums van Patrice Pellerin: 6/2296
Patrice Pellerin kwam op de naam van L'Epervier (de Franse naam voor De Havik dat eigenlijk een foute vertaling is, épervier is namelijk sperwer) omdat het een bekend Bretoens personage was. Ar Sparfell alias De Sperwer was een bestaande, lokale, ietwat sympathieke bandiet. Een geheel onbekend personage buiten Bretagne, dat wel.
 
Door 's mans doorgedreven historische benadering van schepen en de zeevaart komen er al eens collega's aan Patrice Pellerin om raad en documentatie vragen. Onder hen niet de minsten: Hermann (voor het Vrije Vlucht-tweeluik De Duivel der Zeven Zeeën), Christophe Blain (Isaac de Piraat), Riff Reb's (À Bord de l'Étoile Matutine), Prugne (opvolger van Canoë Bay), Enkel Enrico Marini zag de vestrekte informatie niet zitten en hield er liever zijn eigen benadering van de historische realiteit op na voor De Schorpioen, ook al zouden zijn geweren in werkelijkheid blokkeren terwijl de zwaarden te broos zijn. Mathieu Laufray (Long John Silver) beweerde dan weer dat hij nooit het geduld en het doorzettingsvermogen zou hebben om zo gedetailleerd te tekenen.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010