De Onthoofde Arenden 1: De Nacht van de Troubadours door Jean-Charles Kraehn + Patrice Pellerin op nummer 748
Terwijl het dertiende-eeuwse Frankrijk een woelige periode van intriges om de macht in doormaakt, wordt in de bossen van Grozenc een duo troubadours aangehouden op verdenking van stroperij. De troubadours blijken echter een verborgen agenda te hebben. Een van hen, Hugo, is de rechtmatige erfgenaam van Grozenc. Zijn maat Koppensneller is een oude vriend van Hugo's vader, heer Renaud, die in het Heilige Land verraden werd door Enguerran. Diezelfde avond nog gaan de poppen aan het dansen... Patrice Pellerin brengt een gedetailleerd historisch scenario ten berde dat de lezer meteen bij de keel grijpt. Vanaf deel 1 worden de belangrijkste schaakstukken op het bord geplaatst en worden bepaalde banden gesmeed die later de reeks zullen dragen. Jean-Charles Kraehn verzorgt nu nog het tekenwerk. Later neemt Michel Pierret het van helm over terwijl Kraehn het van Pellerin overneemt.
 
De Avonturen van Blake en Mortimer 8: S.O.S. Meteoren door Edgar-Pierre Jacobs
Le Lombard (1959, 1966, 1972, 1983, SC+HC), Lombard Collectie (1959, 1955) / collectie Gouden Klassiekers (1983) / Dargaud (1989, SC) / Uitgeverij Blake en Mortimer (2002, SC)

De ondertitel van dit album luidt Mortimer in Parijs en daar vinden we de professor dus ook vanaf de eerste pagina terug. Hij komt er de alarmerende, meteorologische verschijnselen onderzoeken waardoor heel West-Europa geteisterd wordt met koudegolven en overstromingen. Mortimer komt erachter dat er kwaad spel mee is gemoeid. De oorzaak is van menselijke aard. En de dader heet Miloch, een personage dat tevens verantwoordelijk is voor Mortimers verdere avonturen in Frankrijk, meerbepaald in De Valstrik.

Aantal genomineerde albums van Edgar-Pierre Jacobs: 8/2296
Edgar-Pierre Jacobs vond inspiratie voor het verhaal in de werkelijkheid. De Koude Oorlog woedde volop en er waren geruchten dat er Amerikaanse en Russische experimenten bestonden om het klimaat van de aarde te wijzigen. Toen hij het verhaal maakte, heerste er ook een strenge winter.
 
Voor commissaris Pradier van de Franse Binnenlandse Staatsveiligheid (DST) baseerde Edgar-Pierre Jacobs zich op acteur Jean Gabin die in menig Franse film een typische Franse flik vertolkte. Hij is ook gekend van verfilmingen van Maigret. Voor professor Miloch keek Jacobs naar de looks van de Amerikaanse toneelschrijver Arthur Miller.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010