Requiem, de Vampierridder door Olivier Ledroit + Pat Mills op nummer 747
De Duitse soldaat Heinrich Augsburg sterft al in de openingsscène. Nadat hij op het slagveld in de Tweede Wereldoorlog omkomt en bruusk wordt weggetrokken uit de liefdevolle armen van zijn joodse vriendin Rebecca, herrijst hij in een andere wereld als vampierridder. Heinrich is dood, leve Requiem! Al vlug ontmoet hij een soortgenoot, Otto Van Den Doodt. Hij legt Requiem uit dat hij geluk heeft gehad, niet iedereen herrijst immers en al zeker niet als vampierridder. Bovendien verklaart hij Requiem dat hij van nu af aan alleen maar jonger wordt, met pensioen kan op zijn 22ste en dat Lord Cryptus zijn opleiding zal voltooien. Slechts één op de tien vampierridders overleeft deze zware opleiding, maar toch slaagt Requiem erin en kan de fun beginnen. De tekeningen van Olivier Ledroit bulken als vanouds van de details. Werkelijk geen enkele vierkante centimeter wordt blanco gelaten. En de overdaad schaadt niet.
 
Monster 1: Herr Doktor Tenma door Naoki Urasawa
Kana (2007, SC), collectie Big Kana

De jonge Kenzô Tenma werkt als hersenchirurg in het Duitse Düsseldorf. En het gaat de Japanner behoorlijk voor de wind. Zijn collega's en patiënten dragen hem op handen, hij heeft een relatie met de dochter van de directeur en zal het zeker nog ver schoppen in de medische wereld. Op een dag negeert de rechtschapen Tenma de orders van zijn directeur en opereert een jongetje met een kogel in zijn hoofd in plaats van de burgemeester. Dit is het begin van een nachtmerrie...

Aantal genomineerde albums van Naoki Urasawa: 13/2296
Monster speelt zich volledig in Europa af (hoofdzakelijk Duitsland en Tsjechië) en het is duidelijk dat Naoki Urasawa zich goed documenteerde. Hij ging thema's als de val van de Berlijnse Muur, het groeiende racisme en, vooral in het eerste deel, kritiek op het ziekenhuisbeleid (zonder dat het evenwel een tweede Say Hello to Black Jack wordt) niet uit de weg.
 
Naoki Urasawa werd zo ferm op handen gedragen in Japan dat hij zelfs prijzen kreeg van de concurrent van de uitgeverij die zijn werk uitgaf. Hij won onder meer drie keer de Shogakukan Manga Award, twee keer de Tezuka Osamu Cultural Prize en één keer de Kodansha Manga Award. Voorts staat voor Monster nog de prijs voor beste reeks op het stripfestival van Angoulême in de prijzenkast en enkele nominaties voor de prestigieuze Eisner Awards.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010