Persepolis 1 door Marjane Satrapi op nummer 741
Marjane is tien jaar wanneer de bloedige opstand tegen de sjah begint. Ook haar rijke en moderne ouders betogen tegen de beknotting van de vrijheid en het opsluiten van mensen met linkse ideeën. De sjah bezwijkt onder de druk en treedt af. De vrijgelaten gevangenen, waaronder een oom van Marjane, vertellen gruwelijke verhalen over de folterpraktijken van het gevallen regime. Maar wanneer in 1979 Ruhollah Khomeiny aan de macht komt, wordt snel duidelijk dat de nachtmerrie nog lang niet voorbij is. De start van het vierluik Persepolis sloeg in als een bom. De gebundelde versie van alle delen zien we uiteraard later nog terug in hogere regionen van deze top.
 
Death Note 1: Verveling door Takeshi Obata + Tsugumi Ohba
Kana (2007, SC), collectie Dark Kana

Light Yagami, een briljante student, verveelt zich stierlijk. Zo bemerkt hij op een dag vanuit de klas een boek op straat. Na de les besluit hij het wat beter te gaan bekijken. De intrigerende titel van het boek is Death Note. Na het lezen van de bijhorende handleiding denkt Light dat het om een grap gaat. Zeg nu zelf, met de volgende zin als eerste regel: "Iedere persoon van wie de naam hierin geschreven wordt, sterft". Light besluit een test uit te voeren, met succes! Bijgestaan door doodsengel Ryuk, op aarde neergedaald om zich hier meer te kunnen amuseren en enkel voor de eigenaar van de Death Note zichtbaar, ontdekt Light meer en meer eigenschappen van het machtige schrijfboekje. Vanuit zijn rechtvaardigheidsgevoel beslist Light de wereld te ontdoen van niet één, niet twee, maar wel honderden criminelen.

Aantal genomineerde albums van Takeshi Obata: 7/2296
Aantal genomineerde albums van Tsugumi Ohba: 7/2296
De Japanse reeks liep van december 2003 tot mei 2006 in het weekblad Weekly Shonen Jump. Sinds augustus 2007 stond het aan de top van de mangaverkooplijsten in Frankrijk. In zowel het Japans, het Frans als ht Engels verscheen na het afsluitende twaalfde deel een bijkomend album met een soort handleiding van hoe je de reeks leest. Het was ook een goeie samenvatting met extra stripscènes.Tevens staat er een pilot-aflevering van Death Note in. Dit verhaal is anders dan het verhaal in Death Note en was geschreven vóór Death Note werd gepubliceerd. Hoofdpersonage Taro Kagami vindt een Death Note, maar denkt dat het een normaal schrift is omdat hij geen Engels kan lezen. Hierdoor komt hij in de problemen. In Japan verscheen ook nog een korte special van 44 pagina's die zich na de reguliere reeks afspeelt. Hierin wordt een nieuwe Death Note gebruikt om bejaarden en suïcidalen te vermoorden. Detective Near vindt deze Kira zijn aandacht niet waard omdat deze Kira (of Cheap-Kira, zoals hij hem/haar noemt) volgens hem slechts moordt om het moorden. Wie Cheap-Kira is, wordt niet duidelijk, maar doordat Near aankondigde dat hij de zaak niet wil onderzoeken pleegde Cheap-Kira zelfmoord en is de zaak meteen opgelost.
 
Op verschillende scholen zorgde Death Note voor onrust. Leerlingen haalden al dan niet voor de grap boekjes tevoorschijn waarin ze de naam van hun leraar kribbelden met de melding dat hij eraan gaat. Nog straffer is natuurlijk het verhaal van de 'mangamoord'. In september 2007 werd in Vorst het bekken en de dijbenen van een in stukken gesneden man gevonden. Bij de dijbenen lagen twee vellen papier waarop "Watashi Wa Kira Dess" ("Ik ben Kira" of ook te vertalen als "Ik ben de moordenaar", Kira komt namelijk van het Engelse killer) was geschreven. Het is een rechtstreekse verwijzing naar de mangareeks Death Note. Daardoor kwam ook de internationale en vooral de Japanse media naar Brussel afgezakt om reportages te draaien over de mysterieuze moord. In september 2010 werden de vermeende moordenaars opgepakt, maar naar de identiteit van het slachtoffer blijft het gissen.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010