De Ongelofelijke Avonturen van Kobijn 0: Slalom door Lewis Trondheim op nummer 736
Kobijn is de reeks waarmee het allemaal begon voor Lewis Trondheim. Om te leren tekenen publiceerde hij begin jaren negentig Lapinot et les Carottes de Patagonie, een chaotische pil van vijfhonderd bladzijden, waarin hij erop los improviseerde zonder veel aandacht te hebben voor een verhaallijn. Na deze prequel verschenen er nog veertien albums. Silvester sloeg de dikke turf over en startte met Slaloms, in hoofdzaak een praatstrip. Er gebeurt hoegenaamd niets. Kobijn en zijn vrienden gaan op skivakantie en het enige wat hen een beetje verontrust, is dat er in de buurt een wolf is gesignaleerd. Oh ja, ze wagen zich even buiten de piste. Span-nend! Maar het zijn vooral de heerlijke dialogen, doorspekt met de nodige dosis humor, maatschappijkritiek en filosofie, die er een onweerstaanbare strip van maken. Slaloms verscheen eerst in zwart-wit bij een andere uitgever. Later, toen de reeks al liep bij Dargaud, hertekende Trondheim het album, zodat het als nulnummer in de reguliere reeks kon verschijnen.
 
Boeddha 1: Kapilavastoe door Osamu Tezuka
Uitgeverij L (2006, HC)

Osamu Tezuka, ook wel de "God van de manga" genoemd, eerde liever dan zelf vereerd te worden. Op onnavolgbare wijze verstripte hij het levensverhaal van Siddhartha Gautama die na zijn Verlichting beter bekend zou raken als Boeddha, stichter van 's werelds vreedzaamste godsdienst. In Kapilavastoe doet Siddhartha nog nauwelijks mee. Tezuka neemt eerst zijn tijd om een aantal personages te introduceren en het verhaal te situeren in plaats en tijd om stilletjes aan naar de climax van dit eerste deel toe te groeien: de geboorte van het kindeke Boeddha in het kasteel van Kapilavastoe. Hoewel de reeks historisch correct poogt te zijn en het leven van Boeddha beschrijft voor zover dit gekend is, laat Tezuka ook fictieve personages meedoen. Zo draait dit eerste deel vooral rond de paria Tatta, die over bovennatuurlijke gaven beschikt en de slaaf Chaprah, die er alles aan doet om ondanks het rigoureuze kastensysteem hoger op de sociale ladder te klimmen.

Aantal genomineerde albums van Osamu Tezuka: 9/2296
Standaard Uitgeverij was de eerste om het werk van Osamu Tezuka in het Nederlands uit te brengen. Dat gebeurde in 2002 met de eerste zes delen van de jeugdreeks Astro Boy. Het binnenwerk was blauw in plaats van zwart. Maar de mangareeks flopte genadeloos ondanks het "goede onthaal van pers en publiek". Het aangekondigde deel 7 verscheen nooit. Op basis van de animatieserie van Astro Boy, die Stanley Kubrick had gezien, nodigde de regisseur Tezuka uit om als art directior te fungeren voor zijn volgende film 2001: A Space Odyssey. Tezuka kon het niet maken om een vol jaar zijn eigen tekenfilmstudio in te ruilen voor een woonst in Engelmand en liet deze kelk aan zich voorbijgaan. Van de uiteindelijke sf-film hield hij wel. De soundtrack speelde hij in zijn studio op het maximumvolume af om de lange werknachten door te komen.
 
Osamu Tezuka's langstlopende serie was Phoenix. Hij startte met deze serie over het streven naar onsterfelijkheid in 1954 en werkte eraan verder tot zijn dood in 1989. De reeks blijft bijgevolg onvoltooid.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010