Professor Bell 4: Promenade des Anglaises door Hervé Tanquerelle + Joann Sfar op nummer 734
Excentriek. Dat is het minste wat je kan zeggen van Professor Bell. Chirurg, naturalist, scheikundige maar bovenal teratoloog, een specialist in monsters. En freaks loopt deze antipathieke versie van Mick Mac Adam genoeg tegen zijn gedrogeerde lijf: tongzoenende zombies, minimensjes in sprietatoomflessen en siamese tweelingen met een huishoudelijke ruzie. En toch lijkt alles zo normaal. Als een echte Sherlock Holmes lost hij elke zaak feilloos op. Onderweg fijntjes een mentale rotzooi van jewelste achterlatend.
 
Een Avontuur van Luitenant Blueberry 15: Ballade voor een Doodskist door Jean Giraud + Jean-Michel Charlier
Dargaud (1977, 1978, SC+HC)

Verschillende partijen hebben hun oog laten vallen op de goudschat van de vroegere Mexicaanse keizer Maximiliaan. Zo ook de confederalen, kolonel Lopez, commandant Vigo (in opdracht van president Juarez), Trevor (de op Chihuahua Pearl verliefde schavuit die als enige de bergplaats van de schat wist en om die reden door luitenant Blueberry werd bevrijd), Chihuahua Pearl zelf natuurlijk en de vroegere federale soldaten Finlay en Kimball. Blueberrry, zijn kornuiten Red Neck en Jimmy McClure en Chihuahua Pearl trokken zich terug in een grote grot zonder wapens en paarden. Ze zijn zich van geen kwaad bewust over de verradersrol die Finlay en Kimball zullen vervullen.

Aantal genomineerde albums van Jean Giraud: 37/2296
Aantal genomineerde albums van Jean-Michel Charlier: 40/2296
Je merkt er niets tot bitter weinig van, maar eigenlijk zijn de meeste Blueberry-albums niet volledig. De paginagrote introductiepagina's die in Pilote het vorige verhaal samenvatten, werden nooit in album opgenomen. De belangrijkste reden kwam doordat die ene of twee pagina's het album te lang zouden maken voor druk. Van Ballade voor een Doodskist bestaat eveneens een nooit in album uitgegeven introductieplaat waarin op de voorgrond een verwaarloosd kerkhof staat met op de achtergrond een rotsmassief.
 
De cover van dit album komt sterk overeen met een scènefoto uit de westernfilm The Searchers met John Wayne. Morris en André Franquin stalen in hun beginjaren ook wel eens foto's uit de vitrines van de bioscoop die ze frequenteerden. Zo legden ze een documentatiebiliotheek aan met filmfoto's. Jean Giraud is van geen kleintje vervaard om voor zowat al zijn strips foto's klakkeloos na te tekenen.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010