De Belevenissen van Jommeke 65: De Grasmobiel door Jef Nys op nummer 733
In de jaren 1970 woedde volop de oliecrisis met een paar broodnodige autoloze zondagen als gevolg. Jef Nys, bij monde van professor Gobelijn, had de oplossing gevonden: laat auto's rijden op gras! Daar is er genoeg van en 't groeit snel terug. Enkel nog koeien en paarden compenseren voor hun verlies aan voeding, maar kom. Maar meer nog dan het oplossen van economische problemen, onthielden wij toch vooral de razendspannende race. Met een weinig sexy uitziend en niet in het minst een aërodynamische houten bak met wielen wint Jommeke een Formule 1-race waarin hij was verzeild tijdens een achtervolging door toedoen van een jaloerse oliesjeik.
 
Okko 1: De Cyclus van het Water 1 door Hub
Silvester (2006, HC)

De jonge wees Tikku is er getuige van hoe zijn zus, de mooie geisha Kleine Karper, wordt ontvoerd door een stel piraten. Tikku slaagt erin de ronin Okko te overtuigen om haar op te sporen en uit de klauwen van haar rovers te redden. Samen met de reus Noburo, wiens gezicht achter een rood masker verborgen zit, en de immer beschonken monnik Noshin volgt het gezelschap het spoor van de kidnappers. Hub opteert meer voor een fantasysetting dan voor historische correctheid. Zo verdient de zwervende samoerai Okko de kost door zijn diensten als demonenjager te verhuren en monnik Noshin roept geregeld de hulp in van natuurgeesten. Het meest intrigerend is de boomlange Noburo. Of hij nu doorzeefd wordt met pijlen en op de bodem van de oceaan belandt, of een gigantisch pak voor zijn broek krijgt van een mechanische krijger, hij stoft telkens zijn kledij af en hervat zijn bezigheden.

Aantal genomineerde albums van Hub: 4/2296
Waarom Noburo precies een masker draagt, zal later in de serie nog duidelijk worden. Het rode masker is geïnspireerd door de nempo, een oorlogsmasker dat de vijand moest afschrikken, en de burleske maskers van het Kabuki-thater.
 
Hub haalt zijn documentatie uit bepaalde naslagwerken en vooral van het internet. Hij verzamelt ook foto's van Japanse prenten, van plaatselijke kloosters en van kostuums. De inrichting van zijn huis is eveneens oosters, maar dat is door toedoen van zijn vriendin. Ter plaatse in Japan de sfeer gaan opsnuiven is onmogelijk want Hub is te bang om te vliegen.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010