De Avonturen van Blake en Mortimer 14: De Zaak Francis Blake door Ted Benoit + Jean Van Hamme op nummer 729
Voor de wederopstanding van de klassieke reeks Blake en Mortimer richtte scenarist Jean Van Hamme eens volop de spotlichten op Francis Blake door hem in een spionagezaak in diskrediet te brengen. Ted Benoit beheerst meesterlijk de aan Edgar-Pierre Jacobs verwante tekenstijl.
 
De IJstrein door Jean-Marc Rochette + Jacques Lob
Casterman (1984, SC), collectie Wordt Vervolgd Romans

Door een abrupte klimaatverandering na een bom zijn de laatste overlevenden van een bevolking een trein van duizend-en-één wagons in gedreven. Aanvankelijk zijn ze nog op de vlucht naar mildere streken, maar er komt geen einde aan de ijsvlakten. Vele jaren later rijdt de IJstrein nog steeds. Door het langzame afremmen van de trein wil de gegoede klasse aan boord, die de voorste wagons inneemt, de laatste wagons loskoppelen om zelf hun ongestoorde luxeleventje te kunnen blijven leiden. De onderlinge klassen aan boord zijn van elkaar gescheiden door militairen die de wacht houden. Het verschrikkelijke idee valt niet in goede aarde bij een humanitaire, linkse groepering in de luxewagons waar Adeline deel van uitmaakt. Uit de achterste wagons weet Proloff te ontsnappen om het verhaal van de "staartlingen" in de rijdende getto's kwijt te kunnen. Hij wordt de inzet van voor- en tegenstanders van de loskoppeling.

Aantal genomineerde albums van Jean-Marc Rochette: 1/2296
Aantal genomineerde albums van Jacques Lob: 1/2296
Nadat Jacques Lob het eerst vroeg aan Régis Loisel (die na twee proefplaten weigerde om verder te gaan omdat hij geen inspraak had in het scenario en omdat het realistische kader met slechts één locatie hem niet lag) en Alexis (die na zestien platen stierf) passeerde in vijf jaar tijd een stoet van potentiële tekenaars om De IJstrein te tekenen. Toen kwam de strip Eduard het Zwijn van Jean-Marc Rochette de scenarist onder ogen. Daarin ontwaarde Lob een aanleg voor realistisch tekenen. Voor Rochette was het zijn eerste realistisch getekende strip.
 
Er bestaat een vervolg op De IJstrein in twee delen. Beide albums zijn niet vertaald. Samen met een herdruk van deel 1 verscheen deel 2 in 1999 en deel 3 in 2000. De albums waren nog steeds getekend door Jean-Marc Rochette (die het grijze rastergebruik verving door gewassen inkt) en geschreven door Benjamin Legrand. Legrand mocht op vraag van Lob in 1984 al aan de slag als scenarioschrijver om het stripscenario te adapteren naar een filmscript, want er kwam al vlug interesse uit die hoek. Na een jaar moest Legrand er de brui aan geven door te veel andere projecten en tegelijk was het filmproject opgedoekt.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010