Nestor Burma 2: 120, Rue de la Gare: Glimmerik door Jacques Tardi naar Léo Malet op nummer 725
120, Rue de la Gare, dat begint als een oorlogsverhaal, was in 1942 de eerste detectiveroman van de Franse scrhijver Léo Malet met Nestor Burma in de hoofdrol.
 

Storm 17: De Wentelwereld door Don Lawrence + Martin Lodewijk
Oberon (1988, SC+HC) / Big Balloon (1991, SC) / Don Lawrence Collection (2008, SC+HC)

De enige manier om de stad Halverwege te bereiken is door de Woestijn van de Monumenten. En dat kan enkel per trein. Storm, Nomad en Roodhaar vinden we terug op die trein. Bij het uitstappen keert Roodhaar op haar stappen terug om haar vergeten rugzak te halen. Op dat moment kapen de ontsnapte bandiet Boforce en haar trawanten Twello en Vanakker de trein. Roodhaar zit gevangen. De trein rijdt echter niet via dezelfde route terug zoals gebruikelijk, maar doorbreekt een grens en tjoekt een andere dimensie, de Wentelwereld, binnen. Terwijl Storm en Nomad de achtervolging inzetten om de op hol geslagen trein te stoppen, ontwikkelt zich aan boord van de trein een kat-en-muisspel tussen Roodhaar enerzijds en Boforce en haar mannen anderzijds.


Aantal genomineerde albums van Don Lawrence: 28/2296
Aantal genomineerde albums van Martin Lodewijk: 27/2296

 

Martin Lodewijk is gepassioneerd door treinen. Inspiratie vond hij in zijn immense collectie boeken, tijdschriften over treins en films zoals Runaway Train over een op hol geslagen trein met de ontsnapte gevangenen Jon Voight en Eric Roberts. Ook te noteren zijn Emperor of the North, The Cassandra Crossing (met sterren als Richard Harris, Burt Lancaster, Martin Sheen, O.J. Simpson, Ava Gardner en Sophia Loren) en Silver Streak. Vooral de spanning tussen de hoofdrolspelers Lee Marvin (als niet-betalende passagier) en Ernest Borgnine (als sadistische treinconducteur) in Emperor of the North bleef Lodewijk bij. De manier waarop de trein het station verwoest, ligt zeer dicht bij de scène uit Silver Streak, een komedie met Gene Wilder en Richard Pryor over — opnieuw — een op hol geslagen trein.
 
Het station van Antwerpen stond in Martin Lodewijks optiek als model voor dat van Halverwege, een naam die hij bedacht op basis van het station Halfweg tussen Haarlem en Amsterdam. Maar voor Don Lawrence stond eerder het station van King's Cross in Londen model. Hetzelfde station als dat van de Harry Potter-films trouwens.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010