Vidocq door Hans G. Kresse op nummer 722
In verschillende uitvoeringen bundelt Vidocq een reeks kortverhalen over Eugène François Vidocq, de "eerste detective". Hij is een voormalig boef in dienst van de Franse politie in de Napoleontische tijd. Voortaan moet hij zelf boeven, moordenaars, dieven en ander schorem zien te verschalken. Vidocq dateert van de jaren 1960 en kent een hoofdrolspeler die is gebaseerd op een historisch personage. Al is het door Hans G. Kresse veel geromantiseerder aangepakt voor een entertainend stripweekblad. Structuur en concept doen erg denken aan de traditionele kortverhalenreeksen uit Robbedoes en Kuifje. Het had net zo goed om een soort Oom Wim in de Parijse onderwereld kunnen gaan. Ontspanningslectuur, vrijblijvende verhaaltjes, een dunne rode draad doorheen de verhalen (bijvoorbeeld ook met de veelvuldige confrontaties met de gemaskerde misdadigster De Kat) en hier en daar een rondslingerende grap of knipoogje. Geen kunstje, wel vakmanschap..
 

De Avonturen van Kuifje: Het Geheim van de Eenhoorn door Hergé
Casterman (1946, 1952, 1962, 1967, 2002, SC+HC)

Kuifje koopt op een rommelmarkt een maquette van een schip dat hij aan kapitein Haddock laat zien. De kapitein herkent het meteen, het staat namelijk op de achtergrond van een schilderij met zijn voorvader François Hadoque, een piraat. Het is het begin van een omstandige schattenjacht die onder meer leidt naar het diepste van de Caraïbische zeewateren. Vooraleer het zo ver is, laat Hergé de helden eerst de trip voldoende voorbereiden, laat schurken opdraven en omringt Kuifje met zijn vrienden en andere helpende handen.

Aantal genomineerde albums van Hergé: 23/2296

 

Het idee voor het personage van Scharlaken Rackham werd Hergé ingegeven door een artikel over de erotische maritieme avonturen van de twee Engelse vrouwelijke Marie Read en Anne Bonny en hun landgenoot Jean Rackam, een kapitein-piraat en een schrik van de koopvaardij. Rackam was in een driehoeksverhouding verwikkeld met beide dames.
 
Na de hele heisa over het vermeende racisme in Kuifje in Afrika verkocht het album als zoete broodjes. Geen idee of het daardoor de absolute verkooptopper van de Kuifje-reeks heeft overtroffen. Volgens Kuifje - Droom en Werkelijkheid van de Brit Michael Farr is het vervolg van Het Geheim van de Eenhoorn, namelijk De Schat van Scharlaken Rackham, nog altijd het best verkopende album. Hergé beschouwde Het Geheim van de Eenhoorn dan weer lange tijd als zijn beste album.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010