Eric de Noorman 1: De Reis naar Atlantis door Hans G. Kresse op nummer 721
Naast het Atlantis-verhaal van Blake en Mortimer op deze pagina prijkt door een gelukkig toeval het albumpje De Reis naar Atlantis. Dit goedkoop op krantenpapier uitgegeven album was de allereerste Vlaamse stripuitgave die de reeks Eric de Noorman opende hoewel het verhaal in Het Laatste Nieuws (nog vóór er sprake was van een Nederlandse voorpublicatie) wel het nu meer gangbare De Steen van Atlantis heette. Het verhaalidee van een viking die in de mythologische wereld van Atlantis verzeild raakt, kwam van Kresse en zijn toenmalige werkgever Marten Toonder. De steen van Atlantis is eigenlijk niet meer dan een variant op de nucleaire energie die al in zoveel Amerikaanse comics als thema is behandeld. Het duurde niet lang tot Kresse het sf-gedoe (met zelfs atoompistolen en vliegtuigen) achter zich liet en voor een meer realistische aanpak koos. Met succes.
 

De Avonturen van Blake en Mortimer 7: Het Raadsel van Atlantis door Edgar-Pierre Jacobs
Le Lombard (1957, 1965, 1970, 1983, SC+HC), Lombard Collectie (1957, 1965) / collectie Gouden Klassiekers (1983) / Dargaud (1988, SC) / Uitgeverij Blake en Mortimer (2002, SC)

Ook op vakantie op het lieflijke eiland Sao Miguel kan professor Mortimer zijn ware aard van speurneus en avonturier niet opbergen. Volgens oude verhalen is het eiland een uit zee stekende bergtop van het mythische eiland Atlantis. In een van de kloven van de vulkanische vallei Furnas vindt Mortimer sporen en contacteert zijn vriend Blake. Samen zullen ze afdalen en het raadsel van Atlantis ophelderen.

Aantal genomineerde albums van Edgar-Pierre Jacobs: 8/2296

 

Edgar-Pierre Jacobs zag het helemaal zitten met zijn verhaal waarin ufo's een belangrijke rol zoudne vervullen, nu eens niet van buitenaardse oorsprong, maar van ondergrondse. Maar toen hij vernam dat Willy Vandersteen het Suske en Wiske-verhaal De Gezanten van Mars in voorbereiding had, gooide perfectionist Jacobs prompt de koers van zijn verhaal om, hetgeen te merken is: het sfeervolle, intrigerende begin verandert plotsklaps van toon
 
Het Raadsel van Atlantis vertoont gelijkenissen met Reis naar het Middelpunt der Aarde uit 1865 van Jules Verne die Edgar-Pierre Jacobs enorm bewonderde. Grotten, ondergrondse laboratoria, geheime basissen en rioleringen... Jacobs hield er een bijnaam als L'Homme des Souterrains (De Man van de Onderwereld) aan over. In zijn autobiografie Un Opéra de Papier staat een mogelijke verklaring voor deze fascinatie. Op twee- of driejarige leeftijd speelde hij op de binnenplaats van zijn ooms huis en viel door een vermolmd deksel in een oude put van meer dan zeven meter diep. Hij bleef er een half uur ontredderd zitten vooraleer iemand hem uit de nauwe put kon helpen.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010