The Punisher: Born door Darrick Robertson / Tom Palmer + Garth Ennis op nummer 719
Gebundelde editie van de vierdelige miniserie waarin wordt teruggeblikt op het verleden van Frank Castle alias The Punisher. Meerbepaald zijn doortocht in Vietnam komt aan bod. Hij was toen een kapitein bij de marine. Het verhaal focust op een cruciale periode van vier dagen. Frank en zijn troepen zijn gestationeerd in een strategische buitenpost aan de grens van Vietnam en Cambodia. Born wordt hoofdzakelijk verteld vanuit het standpunt van soldaat Stevie Goodwin die zijn laatste dagen aftelt en om in leven te blijven als beste optie ziet om te klitten aan Frank Castle. Onder meer de Vietcong zorgt ervoor dat er heel wat slachtoffers vallen en dat er bijgevolg heel wat te beleven valt.
 

De Avonturen van Kuifje: De Juwelen van Bianca Castafiore door Hergé
Casterman (1963, 1967, 1985, 2007, SC+HC)

Het grote non-verhaal, een album waarin er in se niets gebeurt, tenzij het op het verkeerde been zetten van de lezer. Allerlei verdachtmakingen, waarbij de juwelen van Bianca Castafiore een kleine motor voor de gebeurtenissen betekenen, komen steeds uit bij vrijwel onverwachte verhaaltwists, wendingen blijken details te zijn en spanningsbogen verdampen in secuur bedachte anticlimaxen. Zowel Kuifje als de lezer worden door de auteur op een dwaalspoor gezet... Zelfs professor Zonnebloem is van de wijs, hij is verliefd!

Aantal genomineerde albums van Hergé: 23/2296

 

Leuk detail 1: voor meneer Bollemans, de onbereikbare marmerbewerker, baseerde Hergé zich op een echte stielman die een verbouwing aan het buitenhuis van Hergé verrichtte. De klus duurde twee jaar! Hergé deed de moeite zelfs niet om zijn naam te veranderen voor de strip. Na verschijning van het album contacteerde een vrouw Hergé om te vragen of het personage Bollemans dezelfde kon zijn die een terras bij haar had aangelegd. Dat terras wilde ze laten herstellen en ze verzocht Hergé om het huidige adres van Bollemans aan haar te bezorgen.
 
Leuk detail 2: de fanfare die ongevraagd een aubade komt brengen aan Bianca Castafiore op het domein van Molensloot is gebaseerd op een voorval dat Hergé meemaakte. Een orkest kwam zich zonder voorafgaande aankondiging opstellen voor zijn buitenhuis, speelde een stuk en verplichtte hem met het orkest te toosten. Of het orkest even zat was bij het vertrekken als in de strip, is niet geweten. De muzikanten presteerden het wel om bij het afscheid het glas te heffen op... Robbedoes, de grote concurrent van het weekblad waarin Kuifje verscheen.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010